Jeff Sessions: kroniek van een aangekondigd ontslag

Donald Trump en Jeff Sessions © Belga Image

Jeff Sessions, die moet opstappen als Amerikaans minister van Justitie, was tijdens de verkiezingscampagne voor 2016 een medestander van het eerste uur van Donald Trump, maar heeft het helemaal verkorven bij de president.

‘We danken procureur-generaal Jeff Sessions voor zijn diensten en wensen hem het beste,’ zo kondigde Donald Trump het vertrek van Sessions aan in een tweet, daags na de tussentijdse verkiezingen.

In zijn officiële ontslagbrief, gericht aan stafchef John Kelly, maakte Sessions duidelijk dat de beslissing niet de zijne was. ‘Beste mijnheer de president, op uw vraag bied ik mijn ontslag aan,’ zo staat er te lezen. Wanneer de brief precies werd geschreven, is niet duidelijk.

Sessions wordt in afwachting van een permanente opvolger vervangen door zijn stafchef Matthew Whitaker.

Open oorlog

De vraag was niet meer of, maar wel wanneer Jeff Sessions opzijgeschoven zou worden als minister.

De voormalige senator voor de staat Alabama was nochtans een van de eerste Republikeinen die zich achter Trump schaarden tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen van 2016.

Maar sinds Sessions zichzelf in maart 2017 wraakte van elk lopend en toekomstig onderzoek naar mogelijke Russische inmenging tijdens de campagne voor de presidentsverkiezingen – in de eerste plaats dus van dat van speciaal aanklager Robert Mueller – voerde Trump een open oorlog tegen zijn minister, die hij als ‘zwak, ontrouw en ontgoochelend’ afbrandde.

Sessions wraakte zich nadat hij onder vuur was komen te liggen omdat hij tijdens de campagne twee keer de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kislyak, heeft ontmoet en daarover loog tijdens zijn hoorzittingen in de Senaat.

In een interview met de krant The New York Times zei Trump later dat hij Sessions nooit benoemd zou hebben als hij had geweten dat die zijn handen van het onderzoek zou trekken. ‘Sessions had zich nooit mogen wraken en als hij dat toch wilde doen, dan had hij mij dat moeten laten weten voor hij het ministerschap aannam. Dan zou ik iemand anders gekozen hebben. Hoe kan je nu een job aanvaarden en je vervolgens wraken?’ zei Trump.

Ondanks de wraking van Sessions riep Trump hem begin augustus, via Twitter, nog eens op om ‘nu meteen’ een einde te maken aan het onderzoek van Mueller, dat de president steeds heeft afgeschilderd als een ‘geënsceneerde heksenjacht’.

Gevolgen

Sessions is al jarenlang een politieke vriend van Vlaams Belang-boegbeeld Filip Dewinter. Die zei vorig jaar in een gesprek met Knack dat Sessions geen andere keuze had dan zich te wraken. ‘Hij zou als legalist nooit de Amerikaanse grondwet overtreden. Sessions is een erg rechtlijnig en integer man. Ook daarom is het tot een botsing met Trump gekomen’.

De Antwerpse politicus merkte ook op dat een ontslag van Sessions geen goede zaak voor Trump zou zijn, vanwege het politiek gewicht dat hij in de schaal legt. ‘Als hij zijn kansen op een tweede termijn gaaf wil houden, dan mag hij Sessions’ achterban niet van zich vervreemden,’ aldus Dewinter in augustus vorig jaar.

Na de terugtrekking van Sessions viel het toezicht op het Rusland-onderzoek van Mueller onder viceminister Rod Rosenstein, maar ook over zijn aanpak was Trump niet tevreden. Een woordvoerder van het minister van Justitie heeft nu bevestigd dat Rosenstein zijn taken overdraagt aan Sessions’ opvolger Whitaker.

Wat dat betekent voor het Mueller-onderzoek, is nog niet duidelijk. Whitaker staat alvast bekend als felle tegenstander van het onderzoek, dat volgens hem ’te ver’ gaat en geen betrekking zou mogen hebben op Trump of zijn familie.

De Democraten waarschuwen voor een ‘constitutionele crisis’ als Whitaker zou proberen Mueller te kortwieken. ‘Ik hoop dat president Trump en diegenen naar wie hij luistert, zich hiervan onthouden,’ zei senator Chuck Schumer.

De vraag is ook hoever Mueller met zijn onderzoek staat. In de Amerikaanse media wordt al een tijdje gesuggereerd dat een doorbraak in de lucht hangt, maar het is koffiedik kijken wanneer daar iets van verwacht mag worden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content