Japanse rechter geeft toestemming om kerncentrales te heropenen

Ondanks het protest gaan twee kernreactoren terug open © EPA

Een rechtbank in Japan heeft een beroep afgewezen van burgers die wilden verhinderen dat twee kernreactoren in het zuidwesten van Japan kunnen heropgestart worden. Daardoor kunnen de reactoren Sendai 1 en 2 opnieuw in gebruik genomen worden.

Eerder kregen deze reactoren een veiligheidscertificaat van de regulator én groen licht van lokale politici.

Als alles volgens plan verloopt, kan uitbater Kyushu Electric Power de reactoren Sendai 1 en 2 weer opstarten tegen de zomer. Momenteel draait geen enkele van de 48 reactoren in Japan, want ze werden allemaal stilgelegd na de ramp met de centrale in Fukushima in maart 2011. De waarde van de aandelen van het bedrijf schoot na de beslissing de hoogte in.

Vorige week had een andere Japanse rechtbank nog de heropstart van twee andere eenheden, Takahama 3 en 4, tegengehouden omdat de getroffen maatregelen tegen aardbevingen ontoereikend leken.

Vorige week konden actievoerders de heropening van andere centrales tegenhouden
Vorige week konden actievoerders de heropening van andere centrales tegenhouden© REUTERS

De Japanse regering van premier Shinzo Abe is voor het heropenen van centrales, om de energiekosten te drukken en om het aandeel en de import van fossiele brandstoffen te verminderen. Volgens mediaberichten zou men tegen 2030 voor 22 procent van de energiebehoeften op kernenergie rekenen.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content