Japan roept China op tot vrijlating Liu Xiaobo

© EPA

De oproep komt er enkele dagen nadat Tokio en Peking in Brussel overeenkwamen om de gesprekken tussen beide landen te hervatten.

De Japanse premier Naoto Kan heeft China opgeroepen om dissident Liu Xiaobo, de kersverse winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede, vrij te laten uit de gevangenis.

“Vanuit het standpunt dat de mensenrechten moeten worden beschermd over de landsgrenzen heen, is het wenselijk dat Liu wordt vrijgelaten,” zei Kan in het Japanse parlement.

De oproep van Kan komt er enkele dagen nadat hij en zijn Chinese ambtgenoot Wen Jiabao in Brussel overeenkwamen om de gesprekken op hoog niveau tussen beide landen te hervatten. Peking had die opgeschort na een incident op zee.

Gevangenis

Liu Xiaobo zit een celstraf van 11 jaar uit wegens “ondermijning van het staatsgezag”. Peking beschouwt de man als een crimineel, en is er niet over te spreken dat hij de Nobelprijs kreeg.

Eerder riepen ook onder andere de Verenigde Staten en de Europese Unie China al op om Liu Xiaobo vrij te laten.

Oorlog

Het Chinese dagblad Global Times beschuldigt het Westen woensdag van het voeren van “eindeloze ideologische oorlogen” tegen Peking.

“De Nobelprijs maakt deel uit van een hele reeks, gelanceerd door onder andere ngo’s en internationale organisaties, en georkestreerd door de westerse landen,” luidt het.

“Ze hopen dat China op een dag zal zwichten. Het lijkt wel alsof de westerse stem de enige stem in de wereld mag zijn, en dat alle mensen de westerse gewoontes moeten overnemen.”

Lees ook de opinie van Hubert van Humbeeck:

“China wil niet dansen naar het pijpen van wie dan ook.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content