Chirac draaide decennialang mee in de top van de Franse politiek. Zijn carrière kende hoge toppen en diepe dalen. Hij stichtte mee de centrumrechtse partij Rassemblement pour la République (RPR), was gedurende twee termijnen president, was meermaals minister, driemaal burgemeester van Parijs en tweemaal premier.

Chirac was eerste minister onder de socialistische president François Mitterand en was daarmee de eerste premier in een zogenaamde 'cohabitation', waarbij president en regering niet tot de zelfde politieke strekking behoren.

Als president liep hij vooral in de kijker door zijn verzet tegen de door de VS geleide oorlog in Irak. Hij kortte de termijn voor het presidentschap in van zeven naar vijf jaar. In 2007 kreeg hij een hersenbloeding.

Chirac kreeg het ook aan de stok met het gerecht, maar genoot van presidentiële onschendbaarheid. Eén zaak bleef hem wel achtervolgen; in 2011 wordt hij veroordeeld omdat hij als burgemeester mensen een fictieve baan had bezorgd. Na de bekendmaking van zijn overlijden hielden de Senaat en de Assemblée nationale een minuut stilte.

Chirac draaide decennialang mee in de top van de Franse politiek. Zijn carrière kende hoge toppen en diepe dalen. Hij stichtte mee de centrumrechtse partij Rassemblement pour la République (RPR), was gedurende twee termijnen president, was meermaals minister, driemaal burgemeester van Parijs en tweemaal premier. Chirac was eerste minister onder de socialistische president François Mitterand en was daarmee de eerste premier in een zogenaamde 'cohabitation', waarbij president en regering niet tot de zelfde politieke strekking behoren. Als president liep hij vooral in de kijker door zijn verzet tegen de door de VS geleide oorlog in Irak. Hij kortte de termijn voor het presidentschap in van zeven naar vijf jaar. In 2007 kreeg hij een hersenbloeding. Chirac kreeg het ook aan de stok met het gerecht, maar genoot van presidentiële onschendbaarheid. Eén zaak bleef hem wel achtervolgen; in 2011 wordt hij veroordeeld omdat hij als burgemeester mensen een fictieve baan had bezorgd. Na de bekendmaking van zijn overlijden hielden de Senaat en de Assemblée nationale een minuut stilte.