Italiaanse verkiezingen: Grillo wil met niemand coalitie vormen

© Reuters
Elisabeth Ackaert

De avances van Pier Luigi Bersani, frontman van het centrumlinkse blok en overwinnaar van de Italiaanse verkiezingen, aan het adres van komiek Beppe Grillo mochten niet baten. Grillo wil niet in een coalitie stappen met Bersani, noch met iemand anders

De Kamer kon het linkse front van Bersani zonder al te veel problemen binnen rijven. Maar in de Senaat heeft links een coalitiepartner nodig om aan het nodige aantal meerderheidszetels te komen. En daar wringt het schoentje.

En een coalitie vormen wordt alles behalve eenvoudig. Bersani kondigde al aan zijn vel en dat van zijn beweging aan niemand te willen verkopen. “Bij gebrek aan meerderheid maken ze nu onze verkozenen het hof. Maar wij zullen enkel voorstellen steunen die aansluiten bij het politieke programma van onze partij”, stelt ex-comedian en voorman van de ‘Vijf Sterrenbeweging’ Beppe Grillo.

Bersani deed als eerste eerste voorzichtige stappen richting Grillo. Het was overigens de eerste keer dat Grillo’s beweging opkwam tijdens de verkiezingen en de partij werd onmiddellijk de derde grootste van Italië.

“Politiek stalker”

Maar Grillo liet zich niet zomaar paaien. Hij ging niet in op de voorstellen van Bersani, die nochtans de beste papieren kan voorleggen sinds de stembusslag. “Hij is een politiek stalker die onze beweging bestookt met oneerbare voorstellen. Hij heeft eigenlijk al winnende verloren.” Grillo’s online blog bulkt overigens nog van andere beledigingen aan het adres van Bersani.

Bersani liet zich niet zomaar de les spellen door de politieke nieuwkomer. Hij riep Grillo op om naar het parlement te komen en zijn verantwoordelijkheid op te nemen.

Berlusconi in beeld

Intussen moet de leider van de Democratische Partij dus blijven zoeken naar een nieuwe coalitiepartner. En dan komt Silvio Berlusconi opnieuw in beeld. Hij maakte een politieke comeback en werd met zijn rechts front de tweede grootste politieke familie van Italië. Al heeft Bersani alvast laten verstaan er geen groot voorstander van te zijn om Il Cavaliere aan boord te halen. Ook zijn groene kartelpartner is geen voorstander van dat idee.

De Italiaanse verkiezingen zorgden voor een aanzienlijke versnippering in het land dat door de financiële crisis werd geteisterd. Een nieuwe regering zal niet voor onmiddellijk zijn, maar is wel nodig om het land uit handen van de speculanten te houden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content