Italiaanse president Mattarella ontbindt parlement, er komen vervroegde verkiezingen

Sergio Mattarella © Il Giornale

De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft een decreet ondertekend waarmee de twee kamers van het parlement worden ontbonden na het aftreden van premier Mario Draghi. Dat heeft Mattarella donderdag gezegd in Rome. Dat betekent dat er vervroegde verkiezingen komen in Italië.

‘De politieke situatie heeft tot deze beslissing geleid’, zei de president in een televisietoespraak. Hij verwees daarmee naar het aftreden van premier Mario Draghi nadat drie belangrijke partijen in zijn coalitie afhaakten voor een vertrouwensstemming in de Senaat. ‘De discussie, de stemming zelf en de manier waarop deze stemming gisteren is verlopen in de Senaat’ tonen aan dat er ‘geen parlementaire steun is voor de regering en dat er geen uitzicht is op een nieuwe meerderheid’, zei hij. ‘Die toestand heeft de vervroegde ontbinding van het parlement onvermijdelijk gemaakt, hoewel dat altijd de laatste optie is’, benadrukt Mattarella.

De Italiaanse media suggereren verschillende mogelijke data voor de vervroegde verkiezingen: 18 of 25 september of 2 oktober. Fratelli d’Italia, de postfascistische partij van voorzitter Giorgia Meloni, staat volgens een op 18 juli gehouden peiling van opiniepeiler SWG met bijna 24 procent aan de leiding, voor de Democratische Partij (22%) en de Lega (14%). Forza Italia zou 7,4 procent van de stemmen krijgen en de Vijfsterrenbeweging 11,2 procent.

Partner Content