Israëlische president Peres neemt afscheid in oorlogstijd

© Reuters

De Israëlische president Shimon Peres doet in volle oorlogstijd afstand van zijn positie. De 90-jarige man heeft in zijn carrière een belangrijke rol gespeeld in de dialoog met de Palestijnen.

De 90-jarige Israëlische president Shimon Peres neemt discreet afscheid van zijn functie. De man speelde een belangrijke rol in de dialoog met de Palestijnen, maar zet nu een punt achter zijn carrière terwijl de situatie in Gaza escaleert.

Bemoeien met politiek

De internationaal gewaardeerde Peres ontving in 1994 samen met Yitzchak Rabin en Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede voor hun inspanningen bij de Oslo-akkoorden. Ondanks dat de president in Israël eerder representatieve opdrachten heeft en slechts over weinig bevoegdheden beschikt, bemoeide Peres zich vaak met de hedendaagse politiek. Het blijft af te wachten of Peres’ opvolger, de 74-jarige Reuven Rivlin, dat voorbeeld volgt.

De hardliner Rivlin werd 10 juni al als opvolger verkozen. De vroegere parlementsvoorzitter van de rechtervleugel van de Likoedpartij wil ondanks zijn imago een president van alle Israëli’s zijn.

Vriend van kolonisten

Rivlin is een vriend van de Israëlische kolonisten en is tegen een onafhankelijke Palestijnse staat. In plaats daarvan pleitte hij er in 2010 voor dat de Palestijnen beter gelijkberechtigde burgers van een grote gemeenschappelijke staat blijven, dan het land op te delen. Rivlin bracht in 2009 begrip op voor de Palestijnen: ‘De oprichting van Israël ging samen met veel leed en een trauma voor de Palestijnen.’ Hij riep destijds op tot ‘een echt bondgenootschap tussen Joden en Arabieren.’

De toekomstige president, die ook onder de roepnaam ‘Rubi’ bekend is, wordt beschouwd als koppig, humorvol en oprecht. Hij werd op 9 september 1939 in Jeruzalem geboren. Daar studeerde hij rechten aan de Hebreeuwse universiteit. Sinds 1988 zetelt hij in de Knesset, waarvan hij van 2003 tot 2006 en van 2009 tot 2013 voorzitter was. In 2007 stelde hij zich tevergeefs kandidaat voor het presidentieel ambt. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content