Israëlisch parlement vangt debat over deel omstreden justitiehervorming aan

Een van de vele betogingen in Israël naar aanleiding van de omstreden justitiehervorming. © Getty Images

Het Israëlische parlement heeft zondag het debat aangevangen over een belangrijk onderdeel van de omstreden plannen van de rechts-conservatieve regering om de bevoegdheden van het Hooggerechtshof in te perken. De eindstemming wordt ten vroegste maandag verwacht.

Er worden zondag verschillende demonstraties verwacht in de buurt van het parlement, van zowel voor- als tegenstanders van de hervorming. ’s Ochtends waren al honderden mensen verzameld in Jeruzalem.

De regering onder leiding van premier Benjamin Netanyahu beschuldigt de rechterlijke macht ervan zich te veel te bemoeien met politieke beslissingen en wil het Hooggerechtshof daarom de bevoegdheid afnemen om beslissingen van de regering of individuele ministers af te keuren. Critici vrezen dat dat corruptie en willekeurige benoemingen op belangrijke posten in de hand zal werken. De wet die zondag wordt besproken, maakt deel uit van een grotere hervorming.

Compromis

Volgens Israëlische media wordt er momenteel nog bemiddeld om tot een compromis te komen. Tot nu toe hebben de gesprekken tussen regering en oppositie niets opgeleverd.

De plannen verdelen de Israëlische samenleving al ruim een half jaar. De voorbije maanden kwamen haast elke week duizenden mensen op straat om hun ongenoegen te uiten. Afgelopen week nog trokken 70.000 mensen van Tel Aviv naar Jeruzalem, een protestmars van ongeveer 70 kilometer lang.

Partner Content