‘Israëlisch leger opent vuur op Palestijnse vissers en neemt hun boten in beslag’

Archiefbeeld: Palestijnse vissersboot voor de kust van de Gazastrook © Belga Image

Het Israëlische leger heeft zaterdag het vuur geopend op twee vissersboten, waarin vier Palestijnen zaten, en vervolgens de vissers opgepakt en de twee boten in beslag genomen. Dat meldt de ngo Al Mezan Center For Human Rights, die op de Gazastrook gevestigd is.

De vissers, die allen in een vluchtelingenkamp in het westen van Gaza-stad verblijven, bevonden zich op ongeveer 7,5 kilometer van de kust van al-Nuseirat, in een zone waar het toegelaten is om te vissen.

Een van de vissers werd zaterdag nog vrijgelaten. Of de drie andere ondertussen werden vrijgelaten, is niet bekend.

‘291 aanvallen in 2018’

Volgens de ngo hebben de Israëlische troepen sinds het begin van het jaar 291 aanvallen uitgevoerd op vissers, in 280 gevallen door het vuur te openen. Daarbij kwamen 2 vissers om en raakten 17 anderen gewond. Het leger pakte 66 vissers op, nam 21 schepen in beslag en liet één schip zinken.

Tegelijk gelden voor Palestijnen beperkingen op materiaal om te vissen en om schepen te herstellen, binnen te brengen op de Gazastrook.

Onderdrukt

Israël heeft een zone afgebakend waarin gevist mag worden, maar voeren ook in die zone aanvallen uit, aldus de ngo. ‘Deze aanvallen zijn niet gerechtvaardigd en maken deel uit van de erbarmelijke omstandigheden van de vissersgemeenschap op de Gazastrook. Tachtig procent van de vissers leeft onder de armoedegrens, en het Israëlisch beleid om de toegang van vissers tot de Palestijnse territoriale te verhinderen, beperkt hun gebruik van de natuurlijke hulpbronnen’, aldus Al Mezan.

‘Door de vissersgemeenschap te beletten om veilig en vrij te werken, onderdrukt Israël een sector die een grote rol zou kunnen spelen in de Palestijnse economie.’

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content