Nu asielzoekers uit de Palestijnse Gazastrook niet meer automatisch erkend worden, speelt minister Maggie De Block (Open VLD) met het idee om de dossiers van reeds erkende vluchtelingen uit die regio te herbekijken en hen mogelijk terug te sturen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag. Volgens de krant lijkt ze hiermee te willen aantonen dat ze geen te zachtaardig beleid voert.

Tot voor kort kreeg je als Palestijn uit de Gazastrook nagenoeg altijd asiel in ons land. Maar op 5 december paste het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) zijn richtlijnen aan, omdat de situatie in Gaza niet meer voor iedereen 'precair' was.

Sindsdien bekijkt de asieldienst dossier per dossier. De Block grijpt die nieuwe richtlijn aan om bij het CGVS te polsen of ze de vluchtelingenstatus van Palestijnen uit Gaza kan opheffen.

Als het CGVS het licht op groen zet, kan dit betekenen dat erkende vluchtelingen hun statuut kwijtspelen en ons land worden uitgezet. De Palestijnen zijn na de Syriërs de grootste groep asielzoekers in België: de teller stond eind oktober op 1.909 aanvragen.

'Praatjes voor de gallerij'

Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft er geen probleem mee dat Maggie De Block een streng beleid wil voeren, maar volgens hem is het dossier van de Palestijnen 'een slecht dossier om je te profileren en dit zijn puur praatjes voor de gallerij'. 'Ik voorspel u dat ze niemand krijgt teruggestuurd. Israël aanvaardt dat niet en Gaza beschikt niet over een eigen vliegveld.'

Daarnaast wil ze dat het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) het beschermingsstatuut van de Palestijnen uit Gaza zou intrekken. Maar dat is volgens de gewezen staatssecretaris geen prioriteit voor het CGVS omdat dat te veel dossiers te behandelen heeft.

Nu asielzoekers uit de Palestijnse Gazastrook niet meer automatisch erkend worden, speelt minister Maggie De Block (Open VLD) met het idee om de dossiers van reeds erkende vluchtelingen uit die regio te herbekijken en hen mogelijk terug te sturen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws dinsdag. Volgens de krant lijkt ze hiermee te willen aantonen dat ze geen te zachtaardig beleid voert.Tot voor kort kreeg je als Palestijn uit de Gazastrook nagenoeg altijd asiel in ons land. Maar op 5 december paste het Commissariaat-Generaal voor de Vluchtelingen en de Staatlozen (CGVS) zijn richtlijnen aan, omdat de situatie in Gaza niet meer voor iedereen 'precair' was. Sindsdien bekijkt de asieldienst dossier per dossier. De Block grijpt die nieuwe richtlijn aan om bij het CGVS te polsen of ze de vluchtelingenstatus van Palestijnen uit Gaza kan opheffen. Als het CGVS het licht op groen zet, kan dit betekenen dat erkende vluchtelingen hun statuut kwijtspelen en ons land worden uitgezet. De Palestijnen zijn na de Syriërs de grootste groep asielzoekers in België: de teller stond eind oktober op 1.909 aanvragen. Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken heeft er geen probleem mee dat Maggie De Block een streng beleid wil voeren, maar volgens hem is het dossier van de Palestijnen 'een slecht dossier om je te profileren en dit zijn puur praatjes voor de gallerij'. 'Ik voorspel u dat ze niemand krijgt teruggestuurd. Israël aanvaardt dat niet en Gaza beschikt niet over een eigen vliegveld.'Daarnaast wil ze dat het Commissariaat-Generaal voor Vluchtelingen en Staatlozen (CGVS) het beschermingsstatuut van de Palestijnen uit Gaza zou intrekken. Maar dat is volgens de gewezen staatssecretaris geen prioriteit voor het CGVS omdat dat te veel dossiers te behandelen heeft.