Israëlisch editoriaal overweegt genocide in Gaza

Het gewraakte artikel in de Times fo Israel. © Tiems of Israel
Tom Vandyck
Tom Vandyck Tot 2014 correspondent in de VS voor Knack.be

Een blogger van de website Times of Israel heeft voor internationale controverse gezorgd door te suggereren dat volkerenmoord een aanvaardbare oplossing is voor de Gaza-crisis.

De blogpost in kwestie is ondertussen gewist, maar dat neemt niet weg dat hij duizenden keren gedeeld is op sociale media en voor tietallen verontruste artikels in de wereldpers heeft gezorgd. De tekst zelf is elders op het internet nog makkelijk terug te vinden.

Leven of dood

Auteur Yochanan Gordon, een New-Yorkse blogger die niet eens in Israël woont, zet zich in het artikel af tegen het idee dat Israël buitensporig geweld gebruikt in zijn conflict met de Palestijnen in Gaza. Hij schrijft in zijn artikel dat de VS en de VN “compleet wereldvreemd” zijn in hun boordeling van het conflict en dus “niet gekwalificeerd om de regels in deze oorlog te dicteren of af te dwingen.”

Als er sprake is van terrorisme is er meer aan de hand dat je op het eerste gezicht merkt. Stelt Gordon. “Israël begrijpt dat, maar de trieste realiteit is dat het zijn handen gebonden ziet door wereldleiders die de voorbije zes jaar volgehouden hebben dat ze zulke goeie vrienden zijn van de joodse staat en dat ze meer weten over Israëls belangen dan Israël zelf. Er zal een tijd moeten komen dat Israël zich zo bedreigd voelt dat het geen andere keuze heeft dan de internationale waarschuwingen in de wind te slaan, want dit is leven of dood.”

‘Valsheden en bedrog’

In het conflict rond de Gazastrook vielen de voorbije weken meer dan 1450 Palestijnse doden, waaronder honderden kinderen, tegenover 64 doden, waaronder drie burgers, aan Israëlische zijde.

Gordon verklaart dat de meeste verklaringen daarover van officials in Gaza “overdreven over patent vals” zijn. “De waarheid is dat dat niet eens hun schuld is. Valsheden en bedrog zijn een deel van het weefsel van wie zij zijn en dat zal nooit veranderen. Maar ondanks hun neiging tot liegen, als je vijand je vertelt dat hij erop uit is om je te vernietigen, dan geloof je hem.”

Bijgevolg moeten zij die zich zorgen maken om de humanitaire toestand in Gaza zichzelf vragen stellen, vindt Gordon. “Premier Benjamin Netanyahu stelde bij het begin van de invasie dat zijn doel is om duurzame rust voor de burgers van Israël te herstellen.(…) Als politieke en militaire experts vaststellen dat de enige manier om die doelstelling te verwezenlijken genocide is, is dat dan toelaatbaar om die verantwoorde doelstellingen te bereiken?”

Twitter-account gewist

De Times of Israel meldt dat het artikel verwijderd werd omdat het niet in overeenstemming is met de redactionele lijn. Yochanan Gordon bleef zijn standpunt echter verdedigen op Twitter. “Iedere andere poging tot samenleven is faliekant mislukt”, schreef hij daar. “Israël is 3000 jaar het joodse thuisland geweest. Moeten we nu vertrekken?” Ook zijn Twitter-account staat ondertussen op non-actief.

Partner Content