Onrust Midden-Oosten: wapenstilstand op Gazastrook houdt stand, twee grensposten heropend

De wapenstilstand die in de nacht van zondag op maandag is ingegaan voor de recentste escalatie van het conflict op de Gazastrook houdt voorlopig stand. Een woordvoerster van het Israëlische leger bevestigt maandagochtend dat er sinds zondagavond laat geen raketten meer zijn afgevuurd vanuit Gaza op Israël, en ook het Israëlische leger heeft geen nieuwe doelwitten in de smalle landstrook aangevallen.

Aanvankelijk stelde het leger dat het posities van de Palestijnse gewapende groepering had getroffen, enkele minuten nadat het bestand in werking was getreden. Maar in een tweede communiqué klonk het dat die aanvallen vijf minuten voor het ingaan van de wapenstilstand werden uitgevoerd. Israël en de islamitische Jihad stemden eerder op de dag onder bemiddeling van Egypte in met een bestand om de wapens in de Gazastrook te laten rusten.

Grensposten heropend

Enkele uren nadat in de Gazastrook een staakt-het-vuren in werking trad, heeft Israël de grenspost Kerem Shalom, in het zuiden van de enclave, heropend voor humanitaire transporten. Ook de grensovergang van Erez is weer open. AFP-journalisten stelden vast dat vrachtwagens met brandstof via Kerem Shalom de smalle landstrook binnen zijn kunnen rijden.

Afgelopen weekend werd de enige elektriciteitscentrale in Gaza stilgelegd vanwege een brandstoftekort. Daardoor moesten de 2 miljoen inwoners het doen met vier uur elektriciteit per dag. Voor de start van de recentste escalatie moest de bevolking op Gaza het stellen met 11 tot 15 uur stroom per dag. De grensposten tussen Israël en Gaza werden dinsdag door Israël afgesloten. ‘De terugkeer naar een normale gang van zaken zal afhangen van de ontwikkelingen van de situatie en als de veiligheid gerespecteerd wordt’, aldus een persbericht van een orgaan van het Israëlische leger dat instaat voor de burgeractiviteiten in de Palestijnse gebieden.

Het Israëlische leger liet eerder zondag weten dat het in reactie op Palestijnse raketaanvallen, raids had uitgevoerd op stellingen van de Jihad in Gaza, amper enkele minuten nadat de wapenstilstand om 22.30 uur Belgische tijd van kracht werd. ‘Als reactie op raketten die richting Israëlisch grondgebied zijn afgevuurd, valt het leger momenteel een groot aantal doelwitten van de terreurorganisatie Islamitische Jihad in de Gazastrook’, klonk het in een verklaring van het Israëlische leger.

Beide kampen stemden nochtans eerder op de dag onder bemiddeling van Egypte in met een bestand om de wapens in de Gazastrook te laten rusten. Het was Israël die als eerste reageerde op de oproep van Egypte tot een staakt-het-vuren, maar het was wachten op een antwoord van de Islamitische Jihad. Die reageerde pas zondagavond op het aanbod en verklaarde dat zij ‘het recht heeft om te blijven reageren op Israëlische agressie’. Israël zelf heeft intussen niet meer gereageerd.

Israël bombardeert sinds vrijdag de dichtbevolkte afgegrendelde strook land waar meer dan twee miljoen Palestijnen vast zitten. Er wonen meer dan 5.000 inwoners per vierkante kilometer in de regio, waar het sinds de recente aanhouding door Israël van twee hooggeplaatste leden van Islamitische Jihad onrustig is. Vanuit de strook beschieten Palestijnse militanten op hun beurt Israëlisch grondgebied met raketten.

Kopstukken Jihad ‘geneutraliseerd’

Zaterdagavond raakte bekend dat de Israëlische strijdkrachten de kopstukken van de Palestijnse militante groepering Islamitische Jihad (PIJ) hadden ‘geneutraliseerd’ bij de luchtaanvallen van de voorbije twee dagen op de Palestijnse Gazastrook. De PIJ bevestigde daarop dat Khaled Mansour om het leven is gekomen. Hij had de leiding in het zuidelijke gedeelte van de Gazastrook.

Sinds deze week laait het conflict tussen Israël en de Palestijnen opnieuw op. In de Gazastrook vielen de voorbije dagen al 31 doden, onder wie zes kinderen. Het gaat om de ernstigste escallatie van het geweld tussen Israël en de gewapende groepen in Gaza sinds mei 2021, toen in elf dagen tijd 260 doden vielen langs Palestijnse kant en 14 Israëli’s het leven lieten.

De VN-Veiligheidsraad komt maandag achter gesloten deuren bijeen over het conflict op de Gazastrook. De vergadering komt er op vraag van de Verenigde Arabische Emiraten, Ierland, Frankrijk, Noorwegen en China.

Partner Content