Israël: Palestijnse journalist zonder proces tot 4 maanden cel veroordeeld

Palestijnse journalisten met een foto van Omar Nazzal © AFP

Een militaire rechtbank in Israël heeft een Palestijnse journalist veroordeeld tot vier maanden cel, zonder aanklacht of proces, omdat hij deel zou uitmaken van een “terroristische organisatie”. Volgens Palestijnen gaat het om een aanval van Israël tegen de persvrijheid.

Omar Nazzal, een van de bestuursleden van het syndicaat van Palestijnse journalisten, werd op 23 april opgepakt op de grens tussen de Westelijke Jordaanoever en Jordanië, waar hij het vliegtuig zou nemen naar Bosnië om er een congres bij te wonen van de Europese journalistenfederatie. Een militaire rechtbank heeft zondag tijdens een hoorzitting aangekondigd dat de man vier maanden in administratieve hechtenis wordt geplaatst, aldus het officiële Palestijnse persagentschap Wafa. Een woordvoerder van het Israëlische leger heeft bevestigd dat Nazzal tot 22 augustus in de gevangenis wordt opgesloten, “vanwege zijn deelname aan een terroristische organisatie”, met name het Volksfront voor de Bevrijding van Palestina. De woordvoerder benadrukt dat de opsluiting niets te maken heeft met het feit dat Nazzal een journalist is. Volgens de binnenlandse veiligheidsdienst Shin Bet had de journalist tot enkele maanden geleden een hoge functie bij tv-station Falestine al-Youm. Het Israëlische leger heeft het kantoor in Ramallah van die televisiezender onlangs nog gesloten, omdat hij de Palestijnen zou aanzetten tot geweld. De zender was volgens The Guardian gelinkt aan Islamitische Jihad.

‘Politieke aanhouding’

De administratieve hechtenis is een buitengerechtelijk regime dat Israël de mogelijkheid geeft om verdachten voor een bepaalde periode, die kan worden vernieuwd, vast te houden zonder proces en zonder een dossier over te maken aan de advocaat van de verdachte.

Volgens zijn advocaat was er geen enkel verband tussen Nazzal en oproepen tot geweld. “Dit is een politieke aanhouding”.

Het nieuws van de opsluiting werd bekendgemaakt op de vooravond van de Internationale dag van de persvrijheid van 3 mei. In de marge van die dag wordt opnieuw meer kritiek geuit op het gebrek aan persvrijheid in Israël. Volgens het Palestijnse journalistensyndicaat zitten naast Nazzal nog 19 journalisten of studenten journalistiek in de gevangenis in Israël. Een van hen zit al meer dan 20 jaar vast.

Volgens een Israëlische rechtengroep, geciteerd in The Guardian, zaten eind februari in totaal 627 Palestijnen in Israël vast onder het regime van administratieve hechtenis.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content