Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft groen licht gegeven voor de bouw van 1.500 woningen in Ramat Shlomo, een wijk in Oost-Jeruzalem die Israël bezet en geannexeerd heeft. De plannen tot kolonisering van de wijk waren nochtans afgekeurd door Washington in 2010. De Palestijnen willen de Israëlische bouwplannen laten tegenhouden door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties.

Het controversiële plan was in de koelkast gestoken, nadat het voor een zwaar diplomatiek incident had gezorgd tijdens het bezoek van de Amerikaanse vice-president Joe Biden op 9 maart 2010. Het comité van Binnenlandse Zaken voor de regio Jeruzalem "heeft het project herleid van 1.600 tot 1.500 woningen en het voorstel moet nog opnieuw
worden goedgekeurd en moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om definitieve goedkeuring te krijgen", heeft een woordvoerder van Binnenlandse Zaken aan AFP verklaard.

"Het zou nog maanden, of misschien zelfs jaren kunnen duren, eer het wordt uitgevoerd", aldus woordvoerder Efrat Orbach. De minister van Binnenlandse Zaken had al op 3 december gezinspeeld op de vergadering waarop het groen licht werd gegeven. Begin december kreeg premier Benjamin Netanyahu zware internationale kritiek, omdat hij een nieuwbouwproject had aangekondigd in sector "EL", dichtbij Jeruzalem. Hij deed toen die aankondiging als tegenmaatregel voor de erkenning van Palestina als observator bij de Verenigde Naties (VN).

Palestijnse staat in gevaar

Dit bouwproject, dat al sinds 2055 in de koelkast was gestoken onder druk van de VS, zou de joodse nederzetting Maalé Adoiumim verbinden met de bestaande joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem. Dit zou de Westelijke Jordaanoever in tweeën snijden en de leefbaarheid van de toekomstige Palestijnse staat in gevaar brengen. Israël ziet Jeruzalem als zijn "eengemaakte en ondeelbare" hoofdstad, maar de internationale gemeenschap weigert de annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël te erkennen. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem hun hoofdstad maken.

Ongeveer 340.000 Israeli's wonen in nederzettingen op de Westbank en 200.000 anderen in gekoloniseerd gebied in Oost-Jeruzalem. Daar wonen ook 270.000 Palestijnen.

De Palestijnen zeggen dat ze de Israëlische bouwplannen door de Veiligheidsraad van de VN willen laten tegenhouden. Dat heeft Nabil Abou Roudeine, de woordvoerder van de Palestijnse president, Mahmoed Abbas, telefonisch aan AFP verklaard tijdens een officieel bezoek aan Rome. (Belga/SD)

Het Israëlische ministerie van Binnenlandse Zaken heeft groen licht gegeven voor de bouw van 1.500 woningen in Ramat Shlomo, een wijk in Oost-Jeruzalem die Israël bezet en geannexeerd heeft. De plannen tot kolonisering van de wijk waren nochtans afgekeurd door Washington in 2010. De Palestijnen willen de Israëlische bouwplannen laten tegenhouden door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. Het controversiële plan was in de koelkast gestoken, nadat het voor een zwaar diplomatiek incident had gezorgd tijdens het bezoek van de Amerikaanse vice-president Joe Biden op 9 maart 2010. Het comité van Binnenlandse Zaken voor de regio Jeruzalem "heeft het project herleid van 1.600 tot 1.500 woningen en het voorstel moet nog opnieuw worden goedgekeurd en moet aan bepaalde voorwaarden voldoen om definitieve goedkeuring te krijgen", heeft een woordvoerder van Binnenlandse Zaken aan AFP verklaard."Het zou nog maanden, of misschien zelfs jaren kunnen duren, eer het wordt uitgevoerd", aldus woordvoerder Efrat Orbach. De minister van Binnenlandse Zaken had al op 3 december gezinspeeld op de vergadering waarop het groen licht werd gegeven. Begin december kreeg premier Benjamin Netanyahu zware internationale kritiek, omdat hij een nieuwbouwproject had aangekondigd in sector "EL", dichtbij Jeruzalem. Hij deed toen die aankondiging als tegenmaatregel voor de erkenning van Palestina als observator bij de Verenigde Naties (VN). Palestijnse staat in gevaarDit bouwproject, dat al sinds 2055 in de koelkast was gestoken onder druk van de VS, zou de joodse nederzetting Maalé Adoiumim verbinden met de bestaande joodse nederzettingen in Oost-Jeruzalem. Dit zou de Westelijke Jordaanoever in tweeën snijden en de leefbaarheid van de toekomstige Palestijnse staat in gevaar brengen. Israël ziet Jeruzalem als zijn "eengemaakte en ondeelbare" hoofdstad, maar de internationale gemeenschap weigert de annexatie van Oost-Jeruzalem door Israël te erkennen. De Palestijnen willen van Oost-Jeruzalem hun hoofdstad maken. Ongeveer 340.000 Israeli's wonen in nederzettingen op de Westbank en 200.000 anderen in gekoloniseerd gebied in Oost-Jeruzalem. Daar wonen ook 270.000 Palestijnen. De Palestijnen zeggen dat ze de Israëlische bouwplannen door de Veiligheidsraad van de VN willen laten tegenhouden. Dat heeft Nabil Abou Roudeine, de woordvoerder van de Palestijnse president, Mahmoed Abbas, telefonisch aan AFP verklaard tijdens een officieel bezoek aan Rome. (Belga/SD)