Israël bouwt 3.000 extra woningen op bezette Jordaanoever

De nederzetting van Ramot op de bezette Westelijke Jordaanoever © REUTERS

Israël gaat 3.000 extra huizen bouwen in de nederzettingen op de bezette Westelijke Jordaanoever. Dat heeft minister van Defensie Avigdor Lieberman bekendgemaakt.

Avigdor Lieberman en premier Benjamin Netanyahu beslisten om de bouw van meer dan 3.000 woningen in de nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever goed te keuren, aldus een mededeling van de minister van Defensie. De eerste 2.000 woningen worden onmiddellijk gebouwd, de overige in verschillende fases. “We zitten in een nieuwe periode waarin het leven in Judea en Samaria weerop op de rails staat”, aldus Lieberman in de verklaring.

Het is al de derde keer sinds het aantreden van de Amerikaanse president Donald Trump dat Israël uitbreidingen van het aantal huizen in de nederzettingen aankondigt. Vorige week werd de bouw van 2.500 wooneenheden goedgekeurd, “om te beantwoorden aan de woonbehoeften en de behoeften van het dagelijkse leven”.

‘Belemmering voor tweestatenoplossing’

De VN-Veiligheidsraad eiste in december in een resolutie een volledige bevriezing van de Israëlische bouwwoede op Palestijns grondgebied. In die resolutie werd benadrukt dat de Israëlische kolonies op de Westelijke Jordaanoever overtredingen zijn van het internationaal recht en een belemmering vormen voor een tweestatenoplossing. Israël lijkt zich echter gesterkt te voelen door Donald Trumps vriendelijkere houding tegenover Israël. Waar onder Barack Obama uitbreidingen van nederzettingen steeds scherp veroordeelde, deed Trumps team dat niet.

Op 15 februari is er een ontmoeting in het Witte Huis gepland tussen Donald Trump en premier Netanyahu, waarbij de nederzettingen besproken zullen worden evenals de verhuis vand de Amerikaanse ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem.

Partner Content