De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft op het internet in een communiqué die wordt toegeschreven aan de jihadisten de aanslag op een bus van de Tunesische presidentiële wacht in het centrum van Tunis opgeëist. De dader van de aanslag is een Tunesiër met de naam Abu Abdallah al-Tunissi, die met een explosievengordel in het voertuig was gestapt en zich dan heeft opgeblazen, zo staat in de tekst.

Twaalf veiligheidsagenten van de presidentiële wacht zijn bij de aanslag omgekomen, en volgens de staatstelevisie vielen er ook zeker 20 gewonden.

De Tunesische president Béji Caïd Essebsi kondigde dinsdagavond in een korte televisietoespraak opnieuw de noodtoestand af voor 30 dagen overeenkomstig de wet en de avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur voor de grote omgeving van Tunis.

In het verleden waren er in Tunesië al verschillende aanslagen, die door moslimterroristen werden gepleegd. Zo vermoordde een terrorist in een hotelcomplex van de badplaats Sousse 38 vakantiegangers, vooraleer hijzelf werd doodgeschoten. In maart waren bij een aanval op het nationaal museum Bardo in Tunis al meer dan 20 toeristen gedood.

Militaire campagne

De aanslagen van de voorbije maanden werden beschouwd als een poging van de extremisten om de jonge democratie te destabiliseren. Volgens de Tunesische regering werd de dader van Sousse "vermoedelijk" in Libië opgeleid door de terreurgroep Ansar al-Sharia.

De regering bestrijdt momenteel de jihadisten in een militaire campagne in het westen van het land in de buurt van de Algerijnse grens. In Tunesië zijn aanhangers van het terreurnetwerk al-Qaeda actief.

Bijna 3.000 Tunesische staatsburgers vechten volgens de regering voor de terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië en Irak en vormen daarmee het grootste contingent buitenlandse rekruten.

(Belga/TE)

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft op het internet in een communiqué die wordt toegeschreven aan de jihadisten de aanslag op een bus van de Tunesische presidentiële wacht in het centrum van Tunis opgeëist. De dader van de aanslag is een Tunesiër met de naam Abu Abdallah al-Tunissi, die met een explosievengordel in het voertuig was gestapt en zich dan heeft opgeblazen, zo staat in de tekst. Twaalf veiligheidsagenten van de presidentiële wacht zijn bij de aanslag omgekomen, en volgens de staatstelevisie vielen er ook zeker 20 gewonden. De Tunesische president Béji Caïd Essebsi kondigde dinsdagavond in een korte televisietoespraak opnieuw de noodtoestand af voor 30 dagen overeenkomstig de wet en de avondklok van 21.00 uur tot 05.00 uur voor de grote omgeving van Tunis. In het verleden waren er in Tunesië al verschillende aanslagen, die door moslimterroristen werden gepleegd. Zo vermoordde een terrorist in een hotelcomplex van de badplaats Sousse 38 vakantiegangers, vooraleer hijzelf werd doodgeschoten. In maart waren bij een aanval op het nationaal museum Bardo in Tunis al meer dan 20 toeristen gedood. De aanslagen van de voorbije maanden werden beschouwd als een poging van de extremisten om de jonge democratie te destabiliseren. Volgens de Tunesische regering werd de dader van Sousse "vermoedelijk" in Libië opgeleid door de terreurgroep Ansar al-Sharia. De regering bestrijdt momenteel de jihadisten in een militaire campagne in het westen van het land in de buurt van de Algerijnse grens. In Tunesië zijn aanhangers van het terreurnetwerk al-Qaeda actief. Bijna 3.000 Tunesische staatsburgers vechten volgens de regering voor de terreurorganisatie Islamitische Staat in Syrië en Irak en vormen daarmee het grootste contingent buitenlandse rekruten. (Belga/TE)