Seifeddine Rezgui, de Tunesische terrorist die vrijdag 26 juni 38 toeristen de dood injoeg op een strand in Sousse, werd opgeleid door jihadisten in Libië. Dat heeft staatssecretaris voor Veiligheid Rafik Chelli aan persagentschap Agence France-Presse gemeld.

Tripoli

'Het is bevestigd dat hij illegaal naar Libië trok. Hij werd getraind in Sabratha ten westen van de hoofdstad Tripoli', aldus Chelli.

Libië is sinds de val van het regime-Kadhafi in 2011 in chaos gestort. Het buurland van Tunesië heeft twee regeringen en parlementen die elkaar bekampen. Islamistische rebellen namen de hoofdstad Tripoli in, de internationaal erkende regering zocht zijn toevlucht in het oostelijke Tobroek.

'Slechts één kamp dat jonge Tunesiërs opleidt'

De 23-jarige Rezgui zou in Libië vertoefd hebben tegelijk met de twee terroristen van de aanslag op het Bardo Museum in Tunis afgelopen maart waarbij 21 toeristen en een agent het leven lieten. Dat schrijft AFP. Het is echter onmogelijk te bevestigen of het drietal elkaar ontmoet heeft of samen getraind heeft in Libië, meent Chelli.

'Ze waren op hetzelfde moment weg uit Tunesië. In Sabratha is er slechts één kamp dat jonge Tunesiërs opleidt. Toen ze trainden, was dat met Ansar al-Sharia', zo verwijst Chelli naar een terreurbeweging. Wanneer de drie mannen in Libië waren, kon de staatssecretaris volgens AFP niet zeggen.

Zowel de aanslag van 18 maart als die afgelopen 26 juni werden door Islamitische Staat (IS) opgeëist. (WB)

Seifeddine Rezgui, de Tunesische terrorist die vrijdag 26 juni 38 toeristen de dood injoeg op een strand in Sousse, werd opgeleid door jihadisten in Libië. Dat heeft staatssecretaris voor Veiligheid Rafik Chelli aan persagentschap Agence France-Presse gemeld.'Het is bevestigd dat hij illegaal naar Libië trok. Hij werd getraind in Sabratha ten westen van de hoofdstad Tripoli', aldus Chelli.Libië is sinds de val van het regime-Kadhafi in 2011 in chaos gestort. Het buurland van Tunesië heeft twee regeringen en parlementen die elkaar bekampen. Islamistische rebellen namen de hoofdstad Tripoli in, de internationaal erkende regering zocht zijn toevlucht in het oostelijke Tobroek.De 23-jarige Rezgui zou in Libië vertoefd hebben tegelijk met de twee terroristen van de aanslag op het Bardo Museum in Tunis afgelopen maart waarbij 21 toeristen en een agent het leven lieten. Dat schrijft AFP. Het is echter onmogelijk te bevestigen of het drietal elkaar ontmoet heeft of samen getraind heeft in Libië, meent Chelli.'Ze waren op hetzelfde moment weg uit Tunesië. In Sabratha is er slechts één kamp dat jonge Tunesiërs opleidt. Toen ze trainden, was dat met Ansar al-Sharia', zo verwijst Chelli naar een terreurbeweging. Wanneer de drie mannen in Libië waren, kon de staatssecretaris volgens AFP niet zeggen.Zowel de aanslag van 18 maart als die afgelopen 26 juni werden door Islamitische Staat (IS) opgeëist. (WB)