ISIL vernietigt moskeeën en mausolea in Noord-Irak

De jihadisten van ISIL, met de Georgische Abu Omar al-Shishani en sjeik Abu Mohammed al-Adnani (wazig). © BELGAIMAGE
Simon Demeulemeester

Beelden op het internet toonden onder andere hoe ISIS-strijders in de stad Mosoel minstens vijf gebedsplaatsen en mausolea opblazen of met bulldozers met de grond gelijkmaken.

De soennitische terreurgroep ISIS heeft in het noorden van Irak meerdere moskeeën en andere religieuze instellingen van sjiieten en andersgelovige soennieten vernietigd.

Beelden op het internet toonden onder andere hoe ISIS-strijders in de stad Mosoel minstens vijf gebedsplaatsen en mausolea opblazen of met bulldozers met de grond gelijkmaken.

In Tel Afar verwoestten ze minstens vier moskeeën en één mausoleum. De terreurgroep bestempelde de gebouwen als ‘heidense tempels’, aldus het Iraakse nieuwsportaal al-Mada zaterdag. ISIS had Mosoel, de op één na grootste stad van Irak, midden juni ingenomen.

Iraanse piloot omgekomen in Irak

Bij gevechten in Irak is een Iraanse piloot omgekomen. Het is het eerste bekende militair overlijden van Teheran, dat tegelijk herhaalde geen troepen naar het buurland gestuurd te hebben. Dat bericht het officiële persagentschap Irna.

Het is niet duidelijk of de Iraniër tijdens een vlucht is omgekomen of op begane grond. Irna meldt dat kolonel Shoja’at Alamdari Moerjani gedood werd terwijl hij heilige sjiitische plaatsten ‘verdedigde’ in de stad Samarra, ten noorden van Bagdad.

De jihadistische strijders van ISIL hebben al geprobeerd Samarra, waar vooral soennieten wonen, in te nemen. In de stad bevindt zich een sjiitisch mausoleum. De gedeeltelijke vernieling van dat mausoleum leidde in 2006 al tot een gewelddadig conflict tussen sjiieten en soennieten, waarbij tienduizenden doden gevallen zijn.

Iran heeft al meermaals zijn steun uitgesproken voor de sjiitissche Iraakse premier Nouri al-Maliki, en tegen de soennitische opstandelingen van ISIL. De Iraanse president Hassan Rohani waarschuwde midden juni al dat hij ‘alles zal doen’ om de heilige plaatsen van het sjiitsme in Irak te beschermen.

Islamitisch schisma

Voor de soennitische fundamentalisten van ISIL zijn sjiieten de aartsvijand. Net zoals de katholieke Kerk in 1054 een schisma te verwerken kreeg, barstte er na het overlijden van de profeet Mohammed een meningsverschil uit over wie zijn opvolger moest worden.

Voor soennieten moet die opvolger uit de familie van Mohammed komen. 90 procent van de moslims wereldwijd, hangen het soennisme aan. Sjiieten geloven dan weer dat Mohammed wel een opvolger heeft aangeduid: Ali ibn Aboe Talib, die getrouwd was met de dochter van Mohammed. (Belga/SD

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content