IS verliest beste strijders in Kobani: ook Belgen

Luchtaanvallen op Kobani. © Reuters

Islamitische Staat zou zijn beste krachten in Kobani verloren zijn, onder wie ook Belgen. De terreurbeweging werd uit de Koerdische stad in Syrië verdreven.

Islamitische Staat (IS) is een deel van zijn beste krachten kwijtgeraakt bij de slag om de Koerdische stad Kobani in Syrië. Dat zegt een hooggeplaatste bron binnen het ministerie van Buitenlandse Zaken van de Verenigde Staten. Het zou ook om Belgen gaan.

“Er zijn veel buitenlanders omgekomen in Kobani”, zei de anonieme bron. “Meer dan duizend. Maar niemand zegt dat de missie afgelopen is.” Hij zei dat het om de beste krachten ging in de rangen van IS, afkomstig uit Tsjetsjenië, Canada, Australië en België.

Te vroeg voor kantelpunt

Volgens de onbevestigde informatie is de opmars van IS wel degelijk gestopt door de terreurbeweging uit de Koerdische stad te verdrijven. Maar om te spreken van een kantelpunt is het te vroeg, zegt de bron.

IS belegerde Kobani in september met behulp van zware wapens die het bemachtigd had in Irak. Duizenden mensen sloegen op de vlucht, naar de andere kant van de grens met Turkije. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content