IS verbrandt Jordaanse piloot levend

Studenten houden foto's omhoog van de Jordaanse piloot Moaz al-Kassabeh. © Reuters

Islamitische Staat (IS) heeft een video gepubliceerd, die moet aantonen dat de gevangen genomen Jordaanse piloot Moaz al-Kassabeh levend verbrand wordt.

De terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft via sociaal netwerk Twitter een video gepubliceerd, die moet aantonen dat een gevangen genomen Jordaanse militaire piloot levend aan het verbranden is, gehuld in een oranje pak en staande in een ijzeren kooi.

De gruwelijke, volgens de Amerikaanse zender NBC 22 minuten durende, video is gepost via een Twitteradres dat bekend is voor het propanda voeren voor IS, zo bericht de Britse openbare omroep BBC.

Op 3 januari gedood

Het gaat om de 26-jarige Moaz al-Kassabeh, die gevangen genomen was toen zijn F-16-gevechtsvliegtuig op 24 december bij een raid in het kader van de internationale strijd tegen IS nabij het Syrische Raqqa was gecrasht. IS zegt zijn vliegtuig met een hittezoekende raket te hebben neergehaald, aldus de Arabische nieuwszender Al Jazeera. Hij was de eerste soldaat van de door de VS aangevoerde coalitie tegen IS die door de extremisten gevangen was genomen.

Op gezag van het persbureau Reuters meldden de Britse openbare omroep BBC en de Arabische nieuwszender al-Arabija dat het Jordaanse leger de familie van de piloot ervan op de hoogte heeft gebracht dat hij is gedood. Volgens de Jordaanse staatstelevisie is de soldaat op 3 januari door IS omgebracht.

Gevangenenruil

De soennitische extremisten hadden er afgelopen maand in videoboodschappen herhaaldelijk mee gedreigd de piloot om te brengen als Jordanië de jihadiste Sajida al-Rishawi niet vrijliet. Dat is ook niet gebeurd. Jordanië wou immers eerst bewijzen zien, dat de soldaat nog in leven was.

IS had recent nog de vrijlating van al-Rishawi geëist in ruil voor de vrijlating van de piloot en de Japanner Kenji Goto Jogo. Die laatste werd enkele dagen geleden onthoofd. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content