Is spraakassistent Siri medeplichtig aan moord?

© /

In de Amerikaanse media gaat momenteel het verhaal dat Siri, de spraakgestuurde zoekfunctie van de iPhone, medeplichtig is aan een moord in Florida.

Dat u Siri, de spraakassistent op een iPhone, niet alles mag vertellen blijkt uit een opmerkelijke moordzaak in het Amerikaanse Florida.

Een student uit Florida die in september 2012 zijn vriend zou hebben gewurgd omdat hij een relatie had met zijn ex-vriendin, zou na de moord advies aan Siri gevraagd hebben over waar hij het lijk best zou dumpen. Daarop antwoordde de spraakgestuurde zoekfunctie: ‘Wat voor soort plaats zoek je? Een moeras, een reservoir, een metaalgieterij, een stortplaats?’ Dat blijkt uit een foto die de politie terugvond op de iPhone van de 20-jarige verdachte, aldus lokale media.

Ingebouwd grapje van Apple

Voor alle duidelijkheid, het gaat hier om een ingebouwd grapje van Apple, waarover bij de lancering van Siri veelvuldig bericht werd maar inmiddels niet meer beschikbaar is, schrijft technologiewebsite Gizmodo. In 2012 was dat nog wel het geval, maar de moordenaar sloeg de raad van Siri in de wind en begroef het slachtoffer in het bos.

De politie gaat er echter van uit dat het ‘gesprek’ met Siri niet heeft plaatsgevonden – althans, dat de foto niet als bewijs geldt – en dat het beeld gewoon een van de vele foto’s is die toevallig op de iPhone van de jongeman staan. Toch blijkt de telefoon niet helemaal nutteloos in deze moordzaak. Andere bewijzen die de loggegevens aantoonden, was het gebruik van de zaklamp-functie op de avond van de moord, mogelijk tijdens het begraven van het lijk in de bossen, en de locatiegegevens die niet overeenkomen met de verklaring die de verdachte gaf over zijn verblijfplaats op de avond van de moord. De verdachte ontkent de feiten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content