‘IS legt met bulldozers Assyrisch paleis van Nimrud plat’

Een beeld van Nimrud dat via Twitter werd verspreid © /

Volgens het Iraaks ministerie van Toerisme en Archeologie en volgens nieuwszender Al-Jazeera is Islamitische Staat begonnen met het vernietigen van het Assyrisch paleis en misschien van de hele site van Nimrud. Met bulldozers zou IS aan de vernietiging zijn begonnen.

De Assyrische stad werd in de 13de eeuw voor onze tijdrekening gebouwd en heette toen Kalhu of Calah. De nu meer courante naam dateert van veel latere datum, Nimrud. De site ligt ongeveer 30 kilometer van de Iraakse stad Mosoel.

In de 19de eeuw werd Nimrod heropgegraven, en grote kunstwerken belandden in musea in onder meer Bagdad of Londen. Maar er blijven (bleven?) ook bas-reliefs en beelden in de oude site bewaard.

Archiefbeeld van een bas-relief uit Nimrud in het museum van Bagdad
Archiefbeeld van een bas-relief uit Nimrud in het museum van Bagdad© Reuters

Volgens Al-Jazeera en volgens het Iraaks ministerie van Toerisme en Archeologie is Islamitische Staat begonnen met de vernietiging van wat overeind staat, of delen ervan. Al-Jazeera verwijst als bron naar archeologen die in de site werkten. Volgens Al-Jazeera wordt het paleis met bulldozers en ander zwaar materiaal platgelegd, volgens het ministerie de hele site. Op de Facebookpagina van het ministerie wordt gesteld dat de bullozers donderdag in actie kwamen, na het middaggebed. Er werden ook vrachtwagens gesignaleerd die gebruikt zouden kunnen worden om archeologisch stukken te transporteren (IS heeft in het verleden archeologische schatten verhandeld).

Vorige week verspreidde IS een video waarin de vernietiging van (ook Assyrische) beelden in het museum van Mosoel werd getoond. IS wilde, volgens de video, van de beelden af omdat ze voor afgoderij gebruikt werden.

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content