IS-kopstukken gedood in Irak

© belga

Bij luchtaanvallen door de internationale coalitie tegen Islamitische Staat zouden in het westen van Irak verschillende IS-kopstukken gedood zijn. De terreurbeweging houdt ondertussen 220 Assyrische christenen gegijzeld.

Na de ontvoering van meer dan 200 christenen in het noordoosten van Syrië door de terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) heeft de internationale coalitie IS-stellingen in de regio gebombardeerd. De Verenigde Staten en hun Arabische bondgenoten hebben gebieden in de omgeving van de plaats Tell Tamr vanuit de lucht aangevallen. IS had de voorbije dagen de controle over het gebied verworven. Dat berichtte de anti-Assadsite Syrisch Observatorium voor de Mensenrechten (SOHR).

Assyrische christenen

De extremisten houden al enkele dagen rond de 220 Assyrische christenen gegijzeld. Activisten in de regio maakten gewag van bijna 270 gijzelaars.De IS-extremisten hadden ten noordwesten van de stad Al-Hassaka verschillende christelijke dorpen langs de Khabur-rivier veroverd. Honderden mensen vluchtten naar nabijgelegen steden.

Tientallen gedode strijders

Bij grootschalige luchtaanvallen van de internationale coalitie zijn in het westen van Irak volgens Arabische media kopstukken van IS gedood. De jihadisten zijn bij de gevechten in de buurt van de plaats al-Qaim circa 350 kilometer ten westen van Bagdad om het leven gekomen. Dat maakte de Iraakse nieuwssite al-Mada bekend. De zender al-Arabiyah sprak van tientallen gedode IS-strijders. Al-Qaim ligt aan de grens met Syrië.

De door de VS geleide anti-IS-coalitie heeft haar strijd tegen de terreurorganisatie de voorbije dagen opgevoerd. Ze voert al enkele maanden luchtaanvallen uit op stellingen van de terroristen in Syrië en Irak. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content