IS-gids onthult hoe vrouwen moeten leven binnen kalifaat

Strijder tegen IS © Reuters

‘Trouwen kan vanaf 9 jaar en na het huwelijk dient de vrouw de man te dienen achter gesloten deuren.’ Dankzij een vertaald propagandadocument weet de wereld wat IS verwacht van een vrouw binnen het kalifaat.

Dankzij een goed gedocumenteerd document is duidelijk geworden wat voor een leven de terreurgroep Islamitische Staat (IS) voor ogen heeft voor vrouwen binnen het kalifaat. ‘Huwen kan vanaf negen jaar en vanaf dan staat het leven van de vrouw in functie van het dienen van de echtgenoot (bij voorkeur achter gesloten deuren).’

Vrouwen in de Islamitische Staat: manifest en case study, onder die naam maakt de onlangs opgerichte denktank Quilliam een document openbaar dat de vrouwelijke IS-tak al-Khanssaa Brigade verspreidt. Quilliam spitst zich toe op onderzoek rond antiterrorisme.

IS gaat er prat op dat er duidelijkheid heerst en dit document laat dan ook weinig ruimte vrij voor discussie, stelt de Britse omroep BBC. ‘Het is de fundamentele taak van een vrouw om thuis te blijven en voor haar man en kinderen te zorgen.’

Godsdienstlessen

De handleiding voor jihadi-vrouwen is niet nieuw. De Arabische versie circuleert al enkele weken op het internet, maar de Engelse vertaling kwam nu pas onder de aandacht. The Independent schrijft dat die tekst de terreurgroep moet helpen om vrouwen te ronselen in de Golfregio. Dat verklaart dan ook waarom de tekst aanvankelijk enkel in het Arabisch werd verspreid.

Naar verluidt werd de tekst doelbewust uit het bereik van Westerse vrouwen gehouden. Het beeld van de moedige vrouwelijke strijdster, wordt erin dan ook sterk ontkracht. Net zoals onder het Taliban-regime in Afghanistan dienen vrouwen in het kalifaat steeds de toelating te hebben van hun echtgenoot, willen ze het huis verlaten. Zo’n toestemming krijgen ze enkel voor godsdienstlessen of in het geval van een noodgeval. Een derde uitzondering vormen vrouwen die les geven of medische taken uitoefenen.

‘Schoonheidssalons werk van duivel’

‘Quilliam benadrukt dat zij vrouwen niet willen aanmoedigen om naar het kalifaat te trekken. ‘Integendeel, wij vertaalden de tekst om antwoorden te bieden op een heleboel vragen over de rol van de vrouw binnen IS’, klinkt het. ‘Bovendien wilden we enkele mythes onderuit halen.’

Naast de plichten van vrouwen, uit IS in het document ook luide kritiek op de Westerse rol en emancipatie van de vrouw. ‘Schoonheidssalons zijn het werk van de duivel.’ En zelfs hoe vrouwen leven in het erg conservatieve Saoedi-Arabië bevalt hen niet. ‘Vrouwen die studeren aan de universiteit en zichtbaar zijn op de foto van hun identiteitskaart, zoiets is ontoelaatbaar.’

Handel van minderjarige meisjes

Het document rept met geen woord over mishandeling van Yezidi-vrouwen of de handel van minderjarige meisjes. Want uit een rapport uitgeven door de VN-commissie voor de Rechten van het Kind blijkt dat jongeren onder de 18 gebruikt worden als menselijk schild bij bombardementen, ze worden ingezet als informant, als bommenmakers of als zelfmoordterrorist.

IS zet volgens expert Renate Winter (die het rapport toelichtte) ‘systematisch seksueel geweld in’ en schuwt ontvoering en seksuele slavernij van kinderen niet. ‘Die kinderen worden op de markt verkocht, met een prijskaartje om’, aldus Winter. (AVE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content