Is Frankrijks ‘most wanted’ Hayat Boumeddiene opgedoken in IS-video?

© /

Hayat Boumeddiene, sinds de aanslagen van begin januari wellicht de meest gezochte vrouw van Frankrijk, is mogelijk opgedoken in een nieuwe video van terreurgroepering Islamitische Staat (IS).

In een nieuwe video van IS, die kennelijk dinsdag is verspreid, looft een aanhanger van de terreurorganisatie de aanslagen in Frankrijk en roept hij op tot nieuwe. Dat meldt CNN. ‘Als jullie vechten voor democratie, dan zullen wij vechten voor de islam’, luidt het in het Frans. ‘Jullie nemen onze rechten af, dan kunnen jullie niet verwachten in vrede te leven.’

Naast de man die het woord voert, staat een vrouw met camouflagekledij, een bivakmuts en een zwaar geweer in de handen. De Franse autoriteiten vermoeden dat het om Hayat Boumeddiene gaat, zo vernam CNN van een bron dicht bij het onderzoek. ‘De Franse autoriteiten zijn die mogelijkheid nu aan het onderzoeken’.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Gezocht

Boumeddiene (26) is de vrouw van de Frans-Malinese terrorist Amedy Coulibaly, die op 9 januari vier gijzelaars doodde in een Joodse supermarkt aan de Porte de Vincennes in Parijs. Bij de inval van de speciale eenheden van de gendarmerie werd hij gedood. Het was de ontknoping van drie dagen van terreur in en rond de Franse hoofdstad, na de aanslag op de redactie van Charlie Hebdo op 7 januari en een schietpartij in de buitenwijk Montrouge op 8 januari.

De Franse speuders hielden ook een klopjacht op Boumeddiene, maar later werd duidelijk dat zij op het moment van de feiten niet meer in Frankrijk was. Ze reide op 2 januari van de Spaanse hoofdstad Madrid naar Istanboel in Turkije en ging op 8 januari van Turkije naar Syrië, waar ze zich wellicht aansloot bij IS. Toch geloven de Franse speurders, zo meldde The Washington Post, dat ze een sleutelrol speelde bij de voorbereiding van de terreuraanslagen, waarbij 17 slachtoffers vielen.

Een bron binnen een Europese inlichtingendienst zei aan de krant dat ze een van de meest gezochte mensen van Europa is. (KVDA)

Hayat Boumeddiene en Amedy Coulibaly
Hayat Boumeddiene en Amedy Coulibaly© BELGA

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content