IS-beul ‘Jihadi John’ is geïdentificeerd: ’27-jarige computerprogrammeur uit Londen’

© Belga Image

De gemaskerde beul van terreurgroep Islamitische Staat (IS) die te zien was in verschillende onthoofdingsvideo’s en tot dusver bekend was als ‘Jihadi John’, is geïdentificeerd.

De Britse openbare omroep BBC meldt dat het gaat om Mohammed Emwazi, een in Koeweit geboren man van rond de 27 uit het westen van Londen.

De man was volgens de informatie van de BBC al bekend bij de Britse en Amerikaanse veiligheidsdiensten vóór zijn vertrek naar Syrië, vermoedelijk in 2012. Zij wilden zijn naam niet eerder bekendmaken omwille van operationele redenen, luidt het.

De Britse politie wil de identiteit van de man bevestigen noch ontkennen.

Onthoofdingen

‘Jihadi John’, zoals hij tot hiertoe genoemd werd, verscheen voor het eerst in een IS-executievideo in augustus vorig jaar, over de onthoofding van de Amerikaanse journalist James Foley. Later zou hij verschenen zijn in de onthoofdingsvideo’s van de Amerikaanse journalist Steven Sotloff, de Britse hulpverlener David Haines (beide september 2014), de Britse taxichauffeur Alan Henning (oktober 2014), de Amerikaanse hulpverlener Abdul-Rahman (Peter) Kassig (november 2014) en de Japanse journalist Kenji Goto (januari 2015).

Steven Sotloff (L).
Steven Sotloff (L).© BELGA

Telkens was hij volledig getooid in zwarte kledij en waren alleen zijn ogen zichtbaar. Met een duidelijk Londens accent bedreigde hij het Westen alvorens zijn mes op de keel van zijn slachtoffer te leggen.

Verhoord

Vrienden van Emwazi vertelden aan de Washington Post dat hij als computerprogrammeur afstudeerde aan de Universiteit van Westminster.

Volgens de Amerikaanse krant is Emwazi ooit verhoord op de Amsterdamse luchthaven Schiphol. Tijdens het verhoor zou hij hebben gezegd dat de Britse geheime dienst MI5 hem ervan verdacht, Somalië te hebben willen bereiken. Daar strijdt de fundamentalistische groep Al-Shabaab.

De Washington Post verwijst naar een artikel in de Britse krant The Independent uit 2010. Daarin staat het verhaal van een paar Britse jihadisten. Zij zouden in 2009 op Schiphol zijn verhoord na een bezoek aan Tanzania. (KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content