IS begint aftocht uit thuisbasis Raqqa; gevangengenomen militant getuigt over massaverkrachtingen

Syrische Democratische Strijdkrachten (SDF) © REUTERS

Volgens het Amerikaanse ministerie van Defensie ontvluchten “beheerders” van terreurgroep Islamitische Staat hun thuisbasis in de Syrische stad Raqqa. Een gevangengenomen militant getuigt ook over massaverkrachtingen in Irak.

“Veel van hun beheerders en bureaucraten beginnen de stad te verlaten en hun operaties meer naar het zuiden te verplaatsen”, zei woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Defensie Jeff Davis aan onder andere persagentschap Reuters op vrijdag.

“Het is hen niet ontgaan dat het bijna afgelopen is in Raqqa en daarom zien we nu een exodus van het IS-leiderschap”, aldus nog Davis.

Het Pentagon specifieerde niet om hoeveel IS-leden het ging, maar wel dat de uittocht georganiseerd lijkt en het voornamelijk om ondersteunend personeel gaat, en geen strijdkrachten.

Eindoffensief

Een coalitie van door de VS gesteunde Koerdische en Arabische strijders kondigt ook nieuwe offensieven aan tegen terreurgroep IS, nadat die eerder tientallen dorpen heroverde tijdens de laatste fase van een campagne naar IS-bolwerk Raqqa.

De zogenaamde Syrische Democratische Strijdmacht (SDF), onder wie Arabische milities en ook de Koerdische Volksbeschermingseenheden YPG, bevecht IS al maanden in het noorden van Syrië rond Raqqa. De alliantie krijgt luchtsteun van de internationale coalitie onder leiding van de Verenigde Staten, waar ook België lid van is.

IS vecht ondertussen op meerdere fronten: tegen de Syrische Democratische Strijdkracht in het noorden, tegen het Syrische leger gesteund door Russische gevechtsvliegtuigen, en ook tegen rebellen die door Turkije gesteund worden in het noordwesten rond de stad Aleppo. Op een handvol plekken heeft IS terrein teruggewonnen.

Massaverkrachtingen

Uit interviews door persagentschap Reuters met twee gevangen IS-militanten in Irak komt ondertussen een ontluisterend beeld naar voren van grootschalige verkrachtingen van Iraakse minderheden, onder wie de Koerdische Jezidi’s.

Amar Hussein, een 22-jarige gevangengenomen IS-militant, vertelde aan Reuters dat hij meer dan 200 vrouwen verkrachtte. De man werd gevat tijdens een offensief op de Iraakse stad Kirkuk afgelopen oktober. Daarbij kwamen 99 burgers en strijdkrachten om het leven. Ook werden 63 IS-aanhangers omgebracht.

Volgens Hussein werden de gootschalige verkrachtingen in verschillende Iraakse steden toegelaten door IS-bevelhebbers. Koerdische veiligheidsdiensten zouden bewijs hebben van de verkrachtingen door beide mannen, al kon dat niet onafhankelijk geverifieerd worden.

Nadat IS in 2014 door Noord-Irak trok vonden talrijke gruwelijkheden plaats tegen de Jezidibevolking. Zo werden veel vrouwen meegenomen als seksslaven.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content