Iraniërs vieren massaal nucleair akkoord

© Epa

Na het akkoord in het nucleair geschil zijn vele Iraniërs na de iftar, de vastenonderbreking, juichend de straten van de hoofdstad Teheran opgetrokken.

Volgens ooggetuigen vierden alleen al op de Parkway-snelweg duizenden overwegend jongeren het akkoord in hun auto’s met Iraanse vlaggen en luide popmuziek. Nog meer volk is er in het stadscentrum. Wegens de feestelijkheden geraakten verschillende wegen geblokkeerd. De claxonconcerten zijn naar verluidt oorverdovend.

Op spandoeken en met slogans bedankten de demonstranten vooral president Hassan Rohani en minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Javad Zarif als de initiatiefnemers van het atoomakkoord met het Westen. Een van de slogans was “Rohani, Zarif, bedankt voor de opening van het land”.

Opnieuw was ook vaak “Obama, Obama, Obama” te horen en een roep naar een hervatting van de betrekkingen met de VS. Op de sociale netwerken circuleren diverse filmpjes over de feestelijkheden. In een video zingen jongeren “Jare Dabestani Man” van de Iraanse chansonnier Ferejdun Forughi. Het lied wordt al jaar en dag beschouwd als de hymne van de hervormingsaanhangers in het land en ook als symbolische eis voor de vrijlating van politieke gevangenen.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Gemengde gevoelens in Amerikaans pers

De Amerikaanse media reageren ondertussen verdeeld op het akkoord. De Washington Post noemde de overeenkomst een “roekeloze gok”. “De deal loopt er op uit dat de wapenstok uit handen gegeven wordt aan een van de ergste regimes ter wereld, in de hoop dat het van mentaliteit zal veranderen. (President Barack) Obama heeft de toekomst van het Midden-Oosten en de Amerikaanse invloed in de regio in de loterij verspeeld”, schreef de krant.

Slechts weinig punten houden Teheran er definitief van af om zich te ontwikkelen tot een atoommacht, analyseert de New York Times; dat tijdstip wordt enkel uitgesteld. “Obama zal al lang uit zijn ambt verdwenen zijn, vooraleer duidelijk wordt of dit akkoord de moeite loont”, schrijft de krant. “Zelfs onder de meest hartstochtelijke aanhangers van het Iran-project van de president is de inschatting op gemengde gevoelens onthaald.”

De VS hebben nu wel tien jaar de tijd om de betrekkingen met een vijandelijk regime te herzien. “President Barack Obama heeft de spelregels van het buitenlands beleid, die de VS op het wereldtoneel decennia lang handhaafde, doeltreffend versnipperd”, merkt de Wall Street Journal op. (Belga/TE)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content