Iran stuurt zwarte dozen van neergeschoten Boeing dan toch niet naar Oekraïne

Iran gaat zwarte dozen dan toch niet naar Oekraïne sturen © belga

De Iraanse autoriteiten gaan dan toch niet de zwarte dozen van het neergeschoten Oekraïense passagiersvliegtuig naar Kiev sturen.

Zaterdag klonk het nog dat de zwarte dozen voor onderzoek naar Kiev zouden gaan, maar Teheran komt daar om onbekende redenen nu op terug.

‘De vluchtrecorders zijn in Iran en zullen vooralsnog aan niemand overhandigd worden’, aldus de woordvoerder van de luchtvaartautoriteit, Hassan Rezaeifar, zondag.

Het onderzoek op de zwarte dozen van het Oekraïense vliegtuig zal nu in Iran zelf gebeuren, en ze zullen enkel naar Oekraïne of Frankrijk gestuurd worden als het onderzoek technisch onmogelijk blijkt. ‘Maar daarover is nog niets beslist’, aldus Rezaeifar.

Gisteren zei Rezaeifar nog dat het onderzoek niet mogelijk was in Iran omdat het land niet over de nodige software beschikt om de gegevens te downloaden. Het is onduidelijk of dat nu plots wel mogelijk is.

Neergeschoten

Troepen van de Iraanse Revolutionaire Wacht schoten op 8 januari per ongeluk een vliegtuig van Ukraine International Airlines neer. Alle 176 mensen aan boord kwamen daarbij om.

Het neerschieten van het Oekraïense vliegtuig gebeurde enkele uren nadat Iran raketten had afgevuurd op Iraakse basissen die ook door de Verenigde Staten gebruikt worden. Die aanvallen waren een vergelding voor de Amerikaanse aanslag op de Iraanse topgeneraal Qassem Soleimani.

Volgens de Iraanse autoriteiten was alles in gereedheid gebracht om een Amerikaanse tegenaanval op te vangen, en namen ze het Oekraïense vliegtuig verkeerdelijk voor een bedreiging.

Partner Content