Een hooggeplaatste Iraanse functionaris waarschuwde voor de hoop, dat de herverkiezing tot een normalisering van de betrekkingen tussen Washington en Teheran zouden leiden.

"Vier jaar geleden kwam Obama aan de macht met de slogan van verandering en zei hij de hand uit reiken aan Iran, maar in de praktijk legde hij zware sancties op", aldus het hoofd van de Iraanse justitie, ayatollah Sadeq Larijani, in een persbericht dat de eerste officiële Iraanse reactie op de herverkiezing van Obama vormt.

"De betrekkingen met de Verenigde Staten zijn niet eenvoudig", aldus nog de ayatollah, een naaste van de ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, en invloedrijk persoon bij de huidige conservatief religieuze macht in Iran.

Larijani zegt dat het onmogelijk is om de betrekkingen "in een nacht te herstellen", na de druk op en de misdaden tegen Iraanse bevolking. "De Amerikanen moeten niet denken dat ze toegevingen kunnen krijgen van het Iraanse volk door aan de onderhandelingstafel te gaan", klonk het.

Diplomatieke betrekkingenIran en de Verenigde Staten verbraken hun diplomatieke betrekkingen na de gijzeling van 55 diplomaten in de Amerikaanse ambassade in Teheran door islamitische militanten in november 1979, enkele maanden na de revolutie waarbij ayatollah Ruhollah Khomeini aan de macht kwam. (Belga/INM)

Een hooggeplaatste Iraanse functionaris waarschuwde voor de hoop, dat de herverkiezing tot een normalisering van de betrekkingen tussen Washington en Teheran zouden leiden. "Vier jaar geleden kwam Obama aan de macht met de slogan van verandering en zei hij de hand uit reiken aan Iran, maar in de praktijk legde hij zware sancties op", aldus het hoofd van de Iraanse justitie, ayatollah Sadeq Larijani, in een persbericht dat de eerste officiële Iraanse reactie op de herverkiezing van Obama vormt. "De betrekkingen met de Verenigde Staten zijn niet eenvoudig", aldus nog de ayatollah, een naaste van de ayatollah Ali Khamenei, de hoogste leider van Iran, en invloedrijk persoon bij de huidige conservatief religieuze macht in Iran. Larijani zegt dat het onmogelijk is om de betrekkingen "in een nacht te herstellen", na de druk op en de misdaden tegen Iraanse bevolking. "De Amerikanen moeten niet denken dat ze toegevingen kunnen krijgen van het Iraanse volk door aan de onderhandelingstafel te gaan", klonk het. Diplomatieke betrekkingenIran en de Verenigde Staten verbraken hun diplomatieke betrekkingen na de gijzeling van 55 diplomaten in de Amerikaanse ambassade in Teheran door islamitische militanten in november 1979, enkele maanden na de revolutie waarbij ayatollah Ruhollah Khomeini aan de macht kwam. (Belga/INM)