Iran: nog drie demonstranten ter dood veroordeeld

Een politiemotorfiets brandt tijdens protesten in Teheran. © Reuters

Drie mensen die deelnamen aan de protesten tegen de regering in Iran, zijn ter dood veroordeeld. Dat melden de gerechtelijke autoriteiten woensdag. De afgelopen dagen kregen ook al twee mensen de doodstraf.  

Een van de personen wordt ervan beschuldigd met zijn auto te zijn ingereden op politieagenten en daarbij een agent te hebben gedood. De tweede persoon werd veroordeeld voor het aanvallen van een bewakingsagent met een mes, de derde zou geprobeerd hebben om het verkeer te blokkeren en ’terreur te zaaien’. Tegen de straffen kan nog beroep aangetekend worden. 

In de afgelopen dagen kregen ook al twee mensen de doodstraf, terwijl anderen veroordeeld werden tot lange celstraffen. Volgens mensenrechtenactivisten zijn sinds het begin van de protesten twee maanden geleden al 15.000 demonstranten opgepakt. Volgens het Iraanse gerecht werden al meer dan duizend personen aangeklaagd.

De protesten braken uit na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini op 16 september, na een arrestatie door de zedenpolitie omdat ze de kledingvoorschriften geschonden zou hebben. In heel het land gaan sindsdien mensen de straat op om te protesteren tegen politiegeweld en voor vrouwenrechten. De politie treedt hard op tegen de demonstranten, die ook roepen om het aftreden van het autoritaire regime.

Partner Content