‘Iran hoopt dat een Democraat de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal winnen’

Hossein Salami: 'Netanyahu kan maar beter zwemlessen volgen, want wij zullen hem de zee in drijven.' © Reuters
Jelle Dehaen
Jelle Dehaen Medewerker Knack, historicus, filosoof, auteur

De nieuwe bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde, Hossein Salami, wil Israël vernietigen. ‘Met die retoriek wil hij de Iraniërs tonen dat ze niet zullen buigen voor de VS’, zegt Iran-kenner Damon Golriz.

‘We zullen de Verenigde Staten en Israël vernietigen. Onze grondtroepen zullen de planeet bevrijden van hun smerige bestaan.’ Sinds vorige week is Hossein Salami, die krasse uitspraken niet schuwt, de nieuwe bevelhebber van de Iraanse Revolutionaire Garde. Daarmee wordt de 59-jarige generaal een van de machtigste mannen van Iran.

‘Salami is een veteraan van de Iraans-Iraakse oorlog’, zegt Damon Golriz, lid van de onderzoeksgroep Internationale Vrede, Recht en Veiligheid aan de Haagse Hogeschool. ‘Hij is zeer loyaal tegenover Ali Khamenei, de opperste religieuze leider van Iran. De vorige commandant van de Revolutionaire Garde had die gedecentraliseerd. Salami zal dat omkeren. Bovendien wil hij de invloed van de Revolutionaire Garde in de hele wereld uitbreiden.’

Waarom heeft Khamenei Salami benoemd?

Damon Golriz: Khamenei wil de positie van Iran versterken door de sjiitische milities in Irak, Syrië, Jemen en Libanon aan zich te binden. Tekeergaan tegen Israël en Amerika doet het dan altijd goed. Salami staat bekend om zijn weinig diplomatische uitspraken, waarmee hij de publieke opinie duidelijk wil maken dat ze niet zullen buigen voor de VS. Zo zei hij eens: ‘De Israëlische premier Benjamin Netanyahu kan maar beter zwemlessen volgen, want wij zullen hem de zee indrijven.’

Niemand wil een conflict, al zou het niet de eerste keer zijn dat er oorlog begint door een foutje.

In 2015 sloten Amerika en Iran een nucleair akkoord, maar dat werd opgezegd door de Amerikaanse president Donald Trump. Hoe moet het verder?

Golriz: Iran wil geduld oefenen tot november 2020, wanneer de Amerikaanse presidentsverkiezingen gehouden worden. Als een Democraat wint, hoopt Iran dat de situatie van voor 2015 zich zal herstellen. Tot dan wil Iran natuurlijk zijn eigen onderhandelingspositie versterken. Daarin kan de fellere Salami een belangrijke rol spelen.

Onlangs heeft de Amerikaanse regering de Revolutionaire Garde uitgeroepen tot een terroriste organisatie. Zal dat een grote impact hebben?

Golriz: De Garde heeft ongeveer een derde tot de helft van de Iraanse economie in handen. Mobiele telefonie, de aanleg van grote wegen, grote olie- en gasprojecten… Al die dingen zijn in handen van bedrijven die gelinkt zijn aan de Revolutionaire Garde. Amerika zegt nu dat landen grote problemen zullen krijgen als ze zakendoen met bedrijven die gelieerd zijn aan de Garde.

Iran heeft op zijn beurt het Amerikaanse leger uitgeroepen tot een terroristische organisatie. Misschien zullen er daardoor aanslagen gepleegd worden op Amerikaanse soldaten, al denk ik niet dat het zover zal komen.

We hoeven niet te vrezen voor een oorlog tussen Iran en de VS?

Golriz: Niemand wil een conflict, al zou het niet de eerste keer zijn dat er oorlog begint door een foutje. Iran is vooral een belangrijke pion in het geopolitieke conflict tussen Amerika en China. Iran voert per dag ruim een half miljoen vaten olie uit naar China, want China wil niet afhankelijk zijn van de olie van de Amerikaanse bondgenoten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content