‘Iran en VS ruilen gevangenen’

Hassan Rohani © Belga Image

De Iraanse autoriteiten hebben “vier gevangenen met de dubbele nationaliteit” vrijgelaten, in het kader van een akkoord voor gevangenenruil. In de VS zouden zeven Iraniërs hun vrijheid krijgen.

De Iraanse autoriteiten hebben zaterdag “vier gevangenen met de dubbele nationaliteit” vrijgelaten, in het kader van een akkoord voor gevangenenruil. Het gaat onder meer om de Iraans-Amerikaanse reporter Jason Rezaian van de krant Washington Post, zo berichten de Iraanse officiële media. En in de VS zouden zeven Iraniërs hun vrijheid krijgen, zo meldt de Amerikaanse nieuwszender CNN op basis van Amerikaanse bronnen. Ook de Iraanse media melden hun vrijlating.

De procureur-generaal van Teheran, Abbas Jafari Dolatabadi, gaf volgens het Franse persagentschap AFP geen informatie over hun identiteit vrij. Het persagentschap AFP contacteerde de advocaat van Rezaian, Leyla Ahsan. Zij verklaarde dat ze geen informatie had over de vrijlating van de reporter.

Behalve de Iraanse media melden ook onder meer de Britse openbare omroep BBC en de Amerikaanse zender CNN dat Rezaian is vrijgelaten. Hij werd opgepakt in juli 2014 en was vorig jaar nog veroordeeld voor spionage. Rezaian was een van de vier Iraans-Amerikaanse burgers die in Iran vastzaten en in het kader van het akkoord worden vrijgelaten.

Ook de Iraans-Amerikaanse protestantse predikant Saïd Abdeini zou bij de vier vrijgelatenen zijn.

In zog nucleair akkoord

De Iraanse staatstelevisie meldt op basis van bronnen dat in de VS zeven Iraniërs hun vrijheid zouden krijgen. De staatszender voegt er, volgens dezelfde bron, net als de persbureaus Irna en Mizan, aan toe dat naast Rezaian en Abdeini, ook Amir Hekmati vrijgelaten werd in Iran.

Hekmati is een vroegere Amerikaanse soldaat, een marinier, die in Teheran tot de doodstraf veroordeeld werd op beschuldiging van spionage voor de VS. De vierde vrijgelaten persoon zou Nosratollah Kosravi zijn volgens de staatszender en Mizan. Die naam komt voor het eerst voor.

De advocaten van Hekmati en Abdeini bevestigden de vrijlating aan de persbureaus Isna en Fars. De gevangenenruil komt er nu de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, John Kerry, en zijn Iraanse ambtgenoot Mohammad Javad Zarif elkaar ontmoeten in Wenen omtrent het akkoord over het Iraanse kernprogramma. “Alle nucleaire sancties zullen vandaag opgeheven worden”, maakte Mohammad Javad Zarif zich eerder op de dag sterk. (belga/SD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content