Irak: Belgische F-16’s voor het eerst in actie voor verkenningsvlucht

Een F-16, voor het vertrek naar Irak © Belga

Twee Belgische F-16’s hebben beelden gemaakt van het gebied rond de Iraakse hoofdstad Bagdad. Het ging om de eerste ‘operationele missie’ sinds het parlement de deelname van Belgische toestellen in de strijd tegen IS heeft goedgekeurd. De missie duurde drie uur.

Dat heeft de woordvoerder van Defensie bekendgemaakt.

De F-16’s vertrokken vanuit Jordanië. Zij voerden een verkenningsmissie uit boven het Iraakse grondgebied in de wijde omgeving van Bagdad. De toestellen tankten tijdens de vlucht twee keer brandstof bij.

De toestellen waren volgens de mededeling van Defensie uitgerust met een geladen boordkanon en precisie geleide wapens, maar de wapensystemen werden tijdens deze eerste missie niet gebruikt.

De beelden van de verkenningsapparatuur (“sniper pod” genoemd, volgens Defensie) aan boord werd aan specialisten terzake overgemaakt voor verdere analyse. Ook in de komende dagen zal het detachement nieuwe sorties vliegen, aldus het persbericht.

België heeft onder meer zes F-16’s ter beschikking gesteld van de internationale coalitie tegen Islamitische Staat (IS).

(Belga/RR)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content