Iraanse ayatollah Khamenei tot westerse jeugd: ‘hebben jullie ooit informatie over islam gekregen buiten media?’

Ali Khamenei © Reuters

De Iraanse ayatollah Khamenei richt zich in een brief tot de westerse jeugd: ‘omdat de toekomst van onze naties in jullie handen ligt.’ De geestelijke leider roept op om een brug te slaan tussen de islam en het Westen.

De westerse jeugd heeft, collectief, een brief gekregen van de Iraanse ayatollah Khamenei. In de brief roept de geestelijke leider op om een brug te slaan tussen de islam en het Westen. Khamenei richt zich tot jongeren, “niet omdat ik over jullie ouders en politici heen kijk, maar omdat de toekomst van onze naties in jullie handen ligt”. Fatima, een jong Iraans meisje, is een van de vele jongeren die de brief verspreiden aan de jongeren in het Westen: “uitsluitend via sociale media.”

De Iraanse ayatollah, Seyyed Ali Khamenei, heeft een brief geschreven, exclusief gericht aan de westerse jeugd. De sjiitische leider schreef naar aanleiding van de terreuraanslagen in Frankrijk. De intussen 75-jarige ayatollah roept in zijn brief op om een brug te slaan tussen de islam en het Westen, en om ons niet te laten verblinden door de angst die bewust wordt gezaaid door onze media.

Iraanse jongeren maken er momenteel een hoofdzaak van om uit eigen beweging de brief te verspreiden via sociale media, zoals Facebook en Instagram. Fatima, een jong Iraans meisje, nam het heft in eigen handen om de brief aan zo veel mogelijk westerse jongeren bekend te maken. “Natuurlijk willen we graag dat jullie de brief van onze leider lezen. Aangezien de westerse media er niet over berichten, hebben we beslist om zelf zo veel mogelijk jongeren aan te spreken.” Zo reageert Fatima bijvoorbeeld met een link naar Khamenei’s brief op foto’s die jongeren maken van het satirische weekblad Charlie Hebdo.

Belgische media stil

Onder andere de Britse omroep BBC en de Amerikaanse krant The New York Times berichtten al over de brief, maar in Belgische media bleef het tot nu toe nog opvallend stil. Ayatollah Khamenei roept de jeugd op om de islam niet als grote vijand te zien. “Er zijn de laatste twee decennia, zelfs al net na het uiteenvallen van de Soviet-Unie, veel pogingen ondernomen om de islam in de rol van afschuwelijke vijand te duwen”, klinkt het.

“Ik zou jullie willen vragen waarom het aloude beleid van haat en fobie voor de “anderen” het nu op de islam en de moslims heeft gemunt, met een nooit geziene intensiteit”, vervolgt Khamenei. “Ik roep jullie op om, als reactie op de vooroordelen en de campagnes van incorrecte informatie, jullie informatie over de islam te verkrijgen vanuit de juiste en originele bronnen, zoals de Koran. Hebben jullie ooit informatie over de islam gekregen buiten de media?”, vraagt Khamenei zich af.

Dat is ook meteen de reden waarom Fatima en haar vrienden de brief verspreiden via Facebook, Twitter en Instagram. “We gebruiken liever die sociale netwerken om te ontkomen aan de censuur van de media”, vertelt ze. “De brief stond eerst op de persoonlijke website van onze hoogste leider. Vervolgens hebben de televisie en de kranten het overgenomen, en nu verspreiden wij het zo veel mogelijk. Het lijkt erop dat imam Khamenei het graag op deze manier wou.”

Toenaderingspoging

Ook de ouderen steunen de toenaderingspogingen van de jeugd naar het Westen. “Onze ouders, grootouders en andere volwassenen steunen en begeleiden ons hierin”, vertelt ze. Fatima vindt de verspreiding zo belangrijk omdat ze zich afvraagt waarom het Westen haar religie als terroristisch en gevaarlijk beschouwt. “Onze Heilige Profeet is erg barmhartig en een zeer mededogend persoon. Hij heeft ons verteld dat we vriendelijk en toegankelijk moeten zijn naar anderen toe, ook degenen met een ander geloof.”

Ook over ex-president Khamenei heeft ze geen slecht woord. Hij staat nochtans bekend als weinig hervormingsgezind. “De relatie tussen ons en onze hoogste leider is niet te vergelijken met de relatie tussen bijvoorbeeld een president en een persoon. De jeugd in Iran heeft een intenste band met de ayatollah. Hij is de vader van onze natie.” En dat verklaart ook meteen de reden waarom zij en haar vrienden hun hart en ziel steken in het verspreiden van zijn woord. “Alleen krijg ik tot mijn grootste spijt maar weinig reacties op mijn toenaderingen”, besluit ze. C.H.I.P.S. StampMedia – Charlotte Goeyers

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content