‘Iraaks-Syrisch oorlogsgebied telt tot 100.000 jihad-toeristen uit EU’

Jihadisten in Syrië © Reuters

Het aantal jihadisten uit de Europese Unie (EU) dat zich in het Iraaks-Syrische oorlogsgebied bij terreurgroepen heeft aangesloten, ligt veel hoger dan tot dusver werd vermoed, blijkt uit een studie van de Policia Nacional, de Spaanse politie.

De studie waarover de krant El Pais zaterdag maakt melding van ‘30.000 tot 100.0000 Syrië-gangers’.

Om naar Europa terug te keren, maken de jihadisten vaak gebruik van de diensten van bendes mensensmokkelaars.

In berichten van geheime diensten was totnogtoe sprake van ongeveer 4.000 Europese jihad-toeristen, schrijft de Spaanse krant.

Wanneer de religieuze strijders het vechten moe zijn, keren zij naar de EU terug met valse identiteitspapieren, luidt het.

De terugkerende jihadisten ‘verstoppen’ zich onder de vluchtelingen. De mensensmokkelaars maken met name gebruik van het Spaanse grondgebied om hun klanten van daar uit naar Centraal-Europa te verschepen.

In het bericht over de mensensmokkelaars, opgesteld naar aanleiding van de aanslag op Charlie Hebdo in januari, blijkt dat de ex-jihadisten diverse routes om terug te keren tot hun beschikking hebben. Onder meer via de Spaanse exclave in Marokko Melilla is vluchten mogelijk, of via een Zuid-Amerikaanse omweg, met tussenstops in Brazilië, Venezuela en Peru. (Belga/BO)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content