Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft vrijdag de vroegere Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba in beroep vrijgesproken voor door zijn militie tussen oktober 2002 en maart 2003 begane oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek.

In eerste aanleg had Bemba in 2016 achttien jaar gekregen. Maar de rechters in beroep oordeelden bij meerderheid dat dit vonnis omtrent specifieke moorden, verkrachtingen in plunderingen in te algemene termen was opgesteld en niet de aanklachten weerspiegelde waarvoor Bemba was veroordeeld.

Bovendiende meende de beroepskamer van het Internationaal Strafhof dat de rechters in eerste aanleg het verkeerd voor hadden dat de Congolees niet de denkbare maatregelen had genomen om misdaden door zijn Mouvement de Libération de Congo (MLC) in de Centraal-Afrikaanse Republiek te verhinderen of te bestraffen. Bemba was vrijdag in de rechtszaal aanwezig.

Het Internationaal Strafhof in Den Haag heeft vrijdag de vroegere Congolese vicepresident Jean-Pierre Bemba in beroep vrijgesproken voor door zijn militie tussen oktober 2002 en maart 2003 begane oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid in de Centraal-Afrikaanse Republiek.In eerste aanleg had Bemba in 2016 achttien jaar gekregen. Maar de rechters in beroep oordeelden bij meerderheid dat dit vonnis omtrent specifieke moorden, verkrachtingen in plunderingen in te algemene termen was opgesteld en niet de aanklachten weerspiegelde waarvoor Bemba was veroordeeld. Bovendiende meende de beroepskamer van het Internationaal Strafhof dat de rechters in eerste aanleg het verkeerd voor hadden dat de Congolees niet de denkbare maatregelen had genomen om misdaden door zijn Mouvement de Libération de Congo (MLC) in de Centraal-Afrikaanse Republiek te verhinderen of te bestraffen. Bemba was vrijdag in de rechtszaal aanwezig.