Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft de voormalige vicepremier van Congo Kinshasa, Jean-Pierre Bemba, schuldig bevonden aan misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Hij riskeert dertig jaar cel of levenslang.

De feiten dateren van eind 2002, begin 2003. Als toenmalig leider van de rebellenbeweging Mouvement de Libération du Congo (MLC) stuurde Bemba zijn troepen naar buurland Centraal-Afrika om daar president Ange-Félix Patassé te helpen in de strijd tegen rebellen.

Seksueel geweld

Volgens het ICC hebben de MLC-rebellen zich daarbij schuldig gemaakt aan wijdverspreide en systematische aanvallen tegen de burgerbevolking. Zo zouden meer dan 400 mensen zijn verkracht. Wie weerstand bood, werd gedood.

Het is de eerste keer dat het Internationaal Strafhof een verdachte schuldig verklaart voor daden die zijn ondergeschikten begingen. De 53-jarige Bemba, die in april 2008 in Brussel werd opgepakt, zou op de hoogte zijn geweest van de misdaden die zijn troepen begingen. Voorts is het de eerste maal dat het ICC zich uitspreekt over seksueel geweld in een gewapend conflict.

Bemba was vicepresident van Congo-Kinhshasa van 2003 tot 2006. (AVE)

Het Internationaal Strafhof in Den Haag (ICC) heeft de voormalige vicepremier van Congo Kinshasa, Jean-Pierre Bemba, schuldig bevonden aan misdaden tegen de mensheid en oorlogsmisdaden. Hij riskeert dertig jaar cel of levenslang.De feiten dateren van eind 2002, begin 2003. Als toenmalig leider van de rebellenbeweging Mouvement de Libération du Congo (MLC) stuurde Bemba zijn troepen naar buurland Centraal-Afrika om daar president Ange-Félix Patassé te helpen in de strijd tegen rebellen.Volgens het ICC hebben de MLC-rebellen zich daarbij schuldig gemaakt aan wijdverspreide en systematische aanvallen tegen de burgerbevolking. Zo zouden meer dan 400 mensen zijn verkracht. Wie weerstand bood, werd gedood.Het is de eerste keer dat het Internationaal Strafhof een verdachte schuldig verklaart voor daden die zijn ondergeschikten begingen. De 53-jarige Bemba, die in april 2008 in Brussel werd opgepakt, zou op de hoogte zijn geweest van de misdaden die zijn troepen begingen. Voorts is het de eerste maal dat het ICC zich uitspreekt over seksueel geweld in een gewapend conflict. Bemba was vicepresident van Congo-Kinhshasa van 2003 tot 2006. (AVE)