ING Nederland slachtoffer van cyberaanval

© Belga

De Nederlandse afdeling van ING werd getroffen door een cyberaanval. Klanten van de grootbank ondervinden mogelijk nog steeds hinder bij het online bankieren of winkelen. De bank zal aangifte doen van de cyberaanval.

De klanten van ING konden vrijdag sinds 13.15 niet meer aan internetbankieren doen. Ook de mobiele app van de bank liet het afweten. Ook verbindingen met aangesloten webwinkels vielen steeds weg. Volgens een woordvoerder, werd de Nederlandse grootbank bestookt met schadelijk dataverkeer, waardoor ze nauwelijks bereikbaar waren. De firewall van de bank hield de schadelijke bestanden tegen, maar weerde zonder dat te willen ook klanten van de bank. Ook andere banken hadden last van het falende iDEAL-systeem.

Er zijn intussen nog steeds problemen bij ING. Klanten van de bank die willen internetbankieren, kunnen niet altijd direct inloggen op de site of de mobiele app. Ook bepaalde iDEAL-transacties lukken nog steeds niet. Van een storing was echter geen sprake, zegt de woordvoerder. “Door de drukte lukt het niet altijd om in één keer in te loggen. Dan vragen wij klanten het op een later tijdstip nog een keer te proberen.”

“Hun systeem”
ING meent dat ze niet kunnen voorkomen dat criminelen kwade aanvallen op het bedrijf willen uitvoeren, maar ze stellen wel de hinder voor de klant hierbij te willen beperken. Volgens ING is er geen sprake van hacking, en konden cybercriminelen dus niet aan persoonlijke bankgegevens van de klanten van de bank.

Het Nationaal Cyber Security Centrum in Nederland (NCSC) houdt de situatie nauwlettend in het oog bij ING en iDEAL. Indien nodig, wordt er ondersteuning en expertise aan de financiële instellingen geboden. Maar het NCSC wijst de bank er wel op dat zij zelf in eerste instantie verantwoordelijk zijn voor de veiligheid op de website. “Het zijn hun systemen”, klinkt het. Het Nederlandse ministerie van Financiën wijst ook met de vinger naar de grootbank zelf, en onthield zich daarom eerder van alle mogelijke commentaren.

AangifteDe Nederlandse bank maakte intussen bekend aangifte te doen van de cyberaanval. Zo wil ING hulp inroepen van justitie om te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor de data-aanval.

Currence, het bedrijf achter iDeal, kon zaterdag nog niet zeggen of ze aangifte gaat doen. “iDeal is gebaseerd op het internetbankieren van de banken die het aanbieden. We moeten eerst uitzoeken of aangifte wel kan”, liet een woordvoerster weten.

Het Nederlandse Openbaar Ministerie laat weten “de aangifte serieus te gaan bekijken”. Op dit moment loopt er nog geen onderzoek door het OM. Of dat er komt, hangt dus van de aangifte af. (Belga/EA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content