Informant VS loog over wapens in Irak

© Reuters

Over de jaren heen is duidelijk geworden dat ‘Curveball’ totaal onbetrouwbaar is, geeft ex-minister Colin Powell toe.

De voormalige Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Colin Powell vindt dat de Amerikaanse inlichtingendiensten uitleg moeten geven over hun omgang met de overgelopen Irakees die foutieve informatie gaf over massavernietigingswapens in Irak.

“Over de jaren heen is duidelijk geworden dat onze bron ‘Curveball’ (echte naam Rafid Ahmed Alwan al-Janabi) totaal onbetrouwbaar is”, zei Powell aan CNN. “Aan de CIA en de DIA (de militaire spionagedienst) moet gevraagd worden waarom dat niet vooraf was geweten”.

Inval

Het vermeende bestaan van massavernietigingswapens in Irak was in 2003 een van de door toenmalig president George W. Bush in het Congres en bij de Verenigde Naties (VN) aangehaalde motieven om het land binnen te vallen.

Powell verklaarde op 5 februari 2003 in een toespraak tot de VN-Veiligheidsraad dat Washington informatie had over biologische wapens in Irak. Die kwam van een scheikunde ingenieur die de bijnaam Curveball kreeg. Na de invasie en de val van het regime van Saddam Hoessein werden geen massavernietingswapens gevonden.

Gelogen

Eerder deze week gaf Al-Janabi in een interview met de Britse krant The Guardian toe dat hij bewust loog om Saddam ten val te brengen.

“Ik had de kans iets in elkaar te draaien om het regime ten val te brengen. Ik deed het en ik ben tevreden omdat er in Irak geen dictator meer is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content