Indiase televisie protesteert tegen verbod uitzending documentaire groepsverkrachting

Leslee Udwin, regisseur van de documentaire 'India's Daughter'. © AFP

Uit protest tegen het verbod op de uitzending van een documentaire over groepsverkrachting in New Delhi heeft een groot Indiaas televisienetwerk de programmering stopgezet.

Een groot Indiaas televisienetwerk heeft de programmering zondagavond even stopgezet uit protest tegen het verbod om een documentaire uit te zenden over een groepsverkrachting in New Delhi in 2012. De Indiase zender NDTV zou normaal zondag, op de Internationale Vrouwendag, de documentaire “India’s Daughters” van de Britse filmmaker Leslee Udwin uitzenden.

Online bekijken

De regering legde een verbod op de documentaire op, omdat die laakbare uitlatingen over vrouwen door een veroordeelde verkrachter en twee advocaten zou bevatten. In plaats van een ander programma uit te zenden, toonde NDTV een zwart scherm met de titel van de film, op het ogenblik dat de documentaire zou zijn uitgezonden. “We zullen niet roepen, maar we zullen gehoord worden”, zei de redactionele directeur van NDTV, Sonia Singh, in een tweet. Ondanks het verbod konden honderdduizenden mensen de documentaire online bekijken.

Vrije meningsuiting

Volgens hooggeplaatste ministers is de film een samenzwering om India in diskrediet te brengen. Udwin beschuldigde New Delhi er dan weer van vrije meningsuiting aan banden te proberen leggen. Hoewel India strengere wetten invoerde na de verkrachting van een studente in december 2012, blijft seksueel geweld wijdverbreid in India. (Belga/WB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content