In beeld: Ook tweede dam dreigt in te storten in Brumadinho

Brumadinho, Brazilië © Reuters

Nog voor zonsopgang loeiden de sirenes in de stad, omdat het waterpeil van een residudam gevaarlijk hoog was. De dam was net als de andere eigendom van de mijnbouwgigant Vale.

Door de evacuatie lag de aandacht even niet op de zoektocht naar de honderden mensen die nog vermist worden sinds de dambreuk.

De brandweer maakte zondag ook bekend dat het dodental naar boven bijgesteld is, tot 37. Daarmee is de ramp dodelijker dan de instorting van een residudam in 2015, in een ijzerertsmijn op minder dan 100 kilometer naar het oosten. Die dam was eigendom van Samarco Mineracao SA, een joint venture van Vale met BHP Group (BHP.AX).

De Braziliaanse justitie heeft 11 miljard real (2,6 miljard euro) geblokkeerd op de rekeningen van Vale, voor de herstelling van de dam. Ook het parket van de staat Minas Gerais kondigde zondag aan dat het zaterdagnacht 5 miljard real blokkeerde, bovenop de 6 miljard die vrijdag al geblokkeerd werd, om de slachtoffers te vergoeden en voor de milieuschade.

Intussen is alle gevaar geweken en is de zoekoperatie naar de slachtoffers hervat. ‘Er zijn veel vermisten. De kans dat ze dood zijn, is aanmerkelijk gestegen’, zei de minister van Regionale Ontwikkeling, Gustavo Canuto nog.

Partner Content