In beeld: De foto’s van het decennium
Knack selecteerde dertig bijzondere beelden die een aantal hoofdstukken van de voorbije tien jaar vertellen.
Migranten gered op de Middellandse Zee wachten op een schip van ngo Proactiva Open Arms om aan land te gaan in Spanje (augustus 2018).
Door hyperinflatie in Venezuela zijn inmiddels een slordige 14.600.000 bolivars nodig om een kip te kopen (augustus 2018).
Harvey Weinstein arriveert in mei 2018 gehandboeid in de rechtbank in New York. Onthullingen over seksueel misbruik door de machtige Amerikaanse filmproducer zetten de #MeToo-beweging in gang, waarbij talloze vrouwen getuigen over misbruik en grensoverschrijdend gedrag door mannen.
Luis Acosta met 5-jarige Angel Jesus in de armen, beiden uit Honduras, steken de rivier Suchiate over tussen Mexico en Guatemala onderweg naar de Verenigde Staten (oktober 2018).
Droogte slaat toe in het Australische New South Wales (juli 2018).
Syrische vluchtelingen trachten de grens tussen Servië en Hongarije over te steken (augustus 2015).
Een stam indianen in Brazilië, die volgens antropologen nog niet in contact is gekomen met de buitenwereld, gebaart naar een vliegtuig (maart 2014).
Betogers op het Tahrirplein in de Egyptische hoofdstad Caïro reageren op het nieuws dat president Hosni Moebarak aftreedt (februari 2011). Het is een belangrijk moment in de zogenaamde Arabische Lente.
Het Noorderlicht glimt boven de actieve vulkaan Eyjafjallajokull in Ijsland. De uitbarsting in april 2010 houdt in grote delen van de wereld het luchtverkeer aan de grond.
Een betoger confronteert de ordediensten in Chili. In het Zuid-Amerikaanse land, lang aanzien als het meest stabiele van de regio, is het sinds oktober 2019 onrustig.
Omwonenden kijken naar een brand in een sloppenwijk in de Indiase hoofdstad Mumbai (maart 2011).
Turken betogen in mei 2013 tegen het verdwijnen van het Gezipark aan het Taksimplein in Istanboel. Daarmee ontstaat een golf van protest tegen de autoritaire koers van president Recep Tayyip Erdogan.
Een man tracht een met vet ingesmeerde paal op te lopen tijdens een religieus festival in Malta (augustus 2013).
Syriërs ontvluchten de belegerde Iraakse stad Mosoel, waar gevochten wordt tussen een internationale coalitie gesteund door Europa en terreurgroep Islamitische Staat (maart 2017).
Een Rohingya-vrouw komt aan land in Bangladesh, op de vlucht voor wat de internationale gemeenschap bestempelt als etnische zuivering in Myanmar (september 2017).
Een neonazi met bebloede lip zoekt in het Amerikaanse Florida de confrontatie op met betogers tijdens een toespraak van het extreemrechtse boegbeeld Richard Spencer (oktober 2017), een grondlegger van de zogenaamde alt-rightbeweging die in de Verenigde Staten spanning veroorzaakt.
De Amerikaanse president Donald Trump verwelkomt de 11-jarige Frank Giaccio, die aangeboden had het gras te maaien in het Witte Huis (september 2017).
Een sluipschutter van het Vrije Syrische Leger, een rebellengroep die president Bashar al-Assad bevecht, legt aan vanuit een huis in de stad Aleppo (augustus 2012).
Pro-Europese betogers zoeken dekking tijdens confrontaties met de politie op het Maidanplein in de Oekraïense hoofdstad Kiev (januari 2014). De revolutie leidt tot het vertrek van de pro-Russische president Viktor Janoekovitsj.
Terreurgroep Islamitische Staat neemt de Syrische stad Raqqa in (juni 2014).
Pro-democratiebetogers in het semi-autonome Hongkong komen in aanvaring met ordediensten die de belangen van China verdedigen (september 2019).
Amerikaanse soldaten gaan aan boord van een gevechtshelikopter tijdens een missie in de Afghaanse provincie Paktia (juli 2012). De Amerikaanse oorlog in Afghanistan, begonnen in 2001, is de langste uit ’s lands geschiedenis.
Beelden van bosbranden in het Braziliaanse Amazonewoud in de zomer van 2019 gaan de wereld rond.
Toenmalig Amerikaanse president Barack Obama, zijn minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton en vicepresident Joe Biden volgen in mei 2011 de dodelijke raid op de schuilplaats van terrorist Osama bin Laden, die achter de aanslagen zat in de VS op 11 september 2001.
Een tsunami veroorzaakt door een aardbeving spoelt over de Japanse stad Mijako in maart 2011. Kort daarop volgt de ramp in de kerncentrale van Fukushima.
Palestijnen uit de Gazastrook betogen aan de grens met Israël in april 2018.
Op het Noorse eiland Utøya schiet de 32-jarige Anders Breivik op 22 juli 2011 69 deelnemers van een zomerkamp dood. Eerder waren 8 mensen omgekomen door een autobom die hij tot ontploffing bracht.
Politieagenten tijdens een operatie in een sloppenwijk in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro (maart 2014).
Tijdens de aanhoudende oorlog in Jemen leiden tienduizenden mensen, onder wie de 12-jarige Fatima Ibrahim Hadi, hongersnood (februari 2019).
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier