Illegale immigratie is geen reden voor opsluiting, oordeelt Europees Hof van Justitie

© Belga Image

Een onderdaan van een land buiten de Europese Unie mag niet opgesloten worden enkel en alleen omdat hij of zij een EU-lidstaat illegaal is binnengekomen. Dat zegt het Europees Hof van Justitie.

De rechters in Luxemburg hebben zich dinsdag uitgesproken in een zaak die hen door het Franse Hof van Cassatie was voorgelegd. De Ghanese Sélina Affum werd in maart 2013 aan de ingang van de Kanaaltunnel in Calais onderschept door de Franse politie. Ze zat op een bus die onderweg was van Gent naar Londen en kon enkel een Belgisch paspoort met de naam en foto van iemand anders voorleggen. Omdat ze Frankrijk illegaal was binnengekomen, werd ze in de cel opgesloten.

Dat is niet in lijn met de Europese terugkeerrichtlijn, zegt het Europees Hof. Illegale vreemdelingen mogen opgesloten worden, maar alleen in het kader van een gedwongen terugkeer én wanneer het risico bestaat dat de terugkeer niet kan worden uitgevoerd.

Natuurlijk kunnen ook misdrijven aanleiding geven tot een gevangenisstraf, net als het betreden van een land wanneer reeds een inreisverbod tegen de persoon in kwestie van kracht is.

In België gebeurt de detentie van illegale vreemdelingen alleen met het oog op repatriëring, maar in Frankrijk laat de wetgever toe dat celstraffen tot één jaar worden uitgesproken tegen wie het land illegaal is binnengekomen. Dat kan dus niet langer, stelt het Hof, dat ook argumenteert dat de opsluiting van illegalen de toepassing van de terugkeerrichtlijn zelfs in gevaar kan brengen en de eigenlijke terugkeer op de lange baan kan schuiven. (Belga/KVDA)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content