Op een partijbijeenkomst van de Progressieve Partij van premier Sigmundur Davíð Gunnlaugsson is besloten dat de man moet opstappen. Gunnlaugsson blijft wel partijleider. Vicepartijvoorzitter Sigurður Ingi Jóhannsson wordt naar voorgeschoven als nieuwe premier voor.

Eerder op de dag weigerde de president het verzoek van de premier die zijn ontslag aanbood. Hij wilde eerst nog samenzitten met voorzitter Bjarni Benediktsson van de Onafhankelijke Partij, die een coalitie vormt met de Progressieve Partij vormt.

Panama Papers

De positie van premier Sigmundur David Gunnlaugsson wankelt sinds hij genoemd wordt in de gelekte Panama Papers, het internationaal journalistiek onderzoek naar de offshores van 's werelds rijken waaraan ook Knack meewerkte

Toen hij in 2013 premier werd van IJsland, hield hij een geheim verborgen dat zijn politieke carrière had kunnen schaden: hij en zijn echtgenote waren samen eigenaar van een offshore op de Britse Maagdeneilanden toen hij in 2009 verkozen werd tot parlementslid. Maanden later verkocht hij zijn aandeel in de offshore voor 1 dollar aan zijn echtgenote. Pittig detail: temidden de IJslandse financiële crisis bezat de offshore voor miljoenen dollar aan IJslandse bankobligaties. Lees meer.

Protest

Belga Image
© Belga Image

In IJsland kwamen maandagavond duizenden mensen op straat om zijn ontslag te eisen. De betogers gooiden voor het parlement in Reykjavik met eieren en skyr, een lokale kaas. Het protest was het grootste in de geschiedenis van het eiland.

President Olafur Ragnar Grimsson heeft een reis naar de Verenigde Staten ingekort om dinsdag terug te keren naar zijn land voor de politieke crisis.

De linkse oppositie in het IJslandse parlement had al een motie van wantrouwen ingediend. Op hun Facebookpagina hebben ook leden van Gunnlaugssons partij hun premier opgeroepen af te treden. Maar binnen de meerderheid in het parlement geniet hij nog altijd steun. Gisteren zei hij nog dat hij weigert om op te stappen.

Ook Benediktsson, minister van Financiën, wordt genoemd in de Panama Papers. Hij keert dinsdag eveneens terug uit Florida. Het lot van de regering ligt in handen van zijn partij, omdat die partij verdeeld lijkt over het feit dat ook hun minister genoemd wordt. Dinsdag om 17 uur IJslandse tijd wordt een nieuwe betoging georganiseerd. (KVDA/AVE)

Eerder op de dag weigerde de president het verzoek van de premier die zijn ontslag aanbood. Hij wilde eerst nog samenzitten met voorzitter Bjarni Benediktsson van de Onafhankelijke Partij, die een coalitie vormt met de Progressieve Partij vormt.De positie van premier Sigmundur David Gunnlaugsson wankelt sinds hij genoemd wordt in de gelekte Panama Papers, het internationaal journalistiek onderzoek naar de offshores van 's werelds rijken waaraan ook Knack meewerkteToen hij in 2013 premier werd van IJsland, hield hij een geheim verborgen dat zijn politieke carrière had kunnen schaden: hij en zijn echtgenote waren samen eigenaar van een offshore op de Britse Maagdeneilanden toen hij in 2009 verkozen werd tot parlementslid. Maanden later verkocht hij zijn aandeel in de offshore voor 1 dollar aan zijn echtgenote. Pittig detail: temidden de IJslandse financiële crisis bezat de offshore voor miljoenen dollar aan IJslandse bankobligaties. Lees meer. In IJsland kwamen maandagavond duizenden mensen op straat om zijn ontslag te eisen. De betogers gooiden voor het parlement in Reykjavik met eieren en skyr, een lokale kaas. Het protest was het grootste in de geschiedenis van het eiland.President Olafur Ragnar Grimsson heeft een reis naar de Verenigde Staten ingekort om dinsdag terug te keren naar zijn land voor de politieke crisis. De linkse oppositie in het IJslandse parlement had al een motie van wantrouwen ingediend. Op hun Facebookpagina hebben ook leden van Gunnlaugssons partij hun premier opgeroepen af te treden. Maar binnen de meerderheid in het parlement geniet hij nog altijd steun. Gisteren zei hij nog dat hij weigert om op te stappen. Ook Benediktsson, minister van Financiën, wordt genoemd in de Panama Papers. Hij keert dinsdag eveneens terug uit Florida. Het lot van de regering ligt in handen van zijn partij, omdat die partij verdeeld lijkt over het feit dat ook hun minister genoemd wordt. Dinsdag om 17 uur IJslandse tijd wordt een nieuwe betoging georganiseerd. (KVDA/AVE)