Gunnlaugsson wordt ervan verdacht miljoenen dollars te hebben versluisd naar de Britse Maagdeneilanden. Hij weigerde daarover zondag echter te antwoorden op vragen van journalisten. "Ik heb nooit vermogens verborgen", zei Sigmundur David Gunnlaugsson aan de Zweedse openbare omroep STV, die deel uitmaakt van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), dat de PanamaPapers heeft vrijgegeven.

"Het is alsof jullie me willen beschuldigen van iets", zei hij, duidelijk niet op zijn gemak, alvorens het interview te verlaten.

Bekijk de video van dat gesprek die The Guardian op zijn site plaatste:

Volgens de ICIJ bezat de regeringsleider samen met zijn vrouw het schermbedrijf Wintris Inc op de Britse Maagdeneilanden, en stopte er voor miljoenen dollars aan obligaties van de grootste IJslandse banken in. In 2009 verkocht hij zijn aandelen aan zijn vrouw voor een symbolische dollar. Toen hij in 2013 verkozen werd tot premier, beloofde hij dat hij komaf zou maken met oplichters en fraudeurs met geheime offshorebedrijven, en speelde hij in op de woede tegen de banken, die door jaren van speculatie en zelfbediening in 2008 failliet gingen.

De verontwaardiging in IJsland is groot, nu blijkt dat Gunnlaugsson zelf bezig was met offshorepraktijken. Midden maart gaf zijn vrouw het bestaan van de schermvennootschap toe. De woordvoerder van de premier meldde aan STV dat Gunnlaugsson en zijn vrouw echter altijd de wet gevolgd hebben en steeds al hun inkomsten en vermogens hebben aangegeven.

De tv-zender vroeg daar bewijzen voor, maar die heeft ze nooit gekregen. Ondertussen hebben meer dan 16.000 IJslanders een petitie getekend waarin ze het ontslag van de premier eisen, en de oppositie gaat een vertrouwensstemming in het parlement vragen.

Maandagavond wordt een manifestatie gepland in de hoofdstad Reykjavik. De premier zal zich bovendien maandag moeten verantwoorden voor het parlement. Naast Gunnlaugsson worden ook andere IJslandse toppolitici genoemd in de PanamaPapers, onder wie minister van Financiën Bjarni Benediktsson, aldus De Tijd en MO*, die samen met Le Soir en Knack het Belgische luik van de PanamaPapers onderzochten. (Belga)

Gunnlaugsson wordt ervan verdacht miljoenen dollars te hebben versluisd naar de Britse Maagdeneilanden. Hij weigerde daarover zondag echter te antwoorden op vragen van journalisten. "Ik heb nooit vermogens verborgen", zei Sigmundur David Gunnlaugsson aan de Zweedse openbare omroep STV, die deel uitmaakt van het Internationaal Consortium van Onderzoeksjournalisten (ICIJ), dat de PanamaPapers heeft vrijgegeven. "Het is alsof jullie me willen beschuldigen van iets", zei hij, duidelijk niet op zijn gemak, alvorens het interview te verlaten. Volgens de ICIJ bezat de regeringsleider samen met zijn vrouw het schermbedrijf Wintris Inc op de Britse Maagdeneilanden, en stopte er voor miljoenen dollars aan obligaties van de grootste IJslandse banken in. In 2009 verkocht hij zijn aandelen aan zijn vrouw voor een symbolische dollar. Toen hij in 2013 verkozen werd tot premier, beloofde hij dat hij komaf zou maken met oplichters en fraudeurs met geheime offshorebedrijven, en speelde hij in op de woede tegen de banken, die door jaren van speculatie en zelfbediening in 2008 failliet gingen. De verontwaardiging in IJsland is groot, nu blijkt dat Gunnlaugsson zelf bezig was met offshorepraktijken. Midden maart gaf zijn vrouw het bestaan van de schermvennootschap toe. De woordvoerder van de premier meldde aan STV dat Gunnlaugsson en zijn vrouw echter altijd de wet gevolgd hebben en steeds al hun inkomsten en vermogens hebben aangegeven. De tv-zender vroeg daar bewijzen voor, maar die heeft ze nooit gekregen. Ondertussen hebben meer dan 16.000 IJslanders een petitie getekend waarin ze het ontslag van de premier eisen, en de oppositie gaat een vertrouwensstemming in het parlement vragen. Maandagavond wordt een manifestatie gepland in de hoofdstad Reykjavik. De premier zal zich bovendien maandag moeten verantwoorden voor het parlement. Naast Gunnlaugsson worden ook andere IJslandse toppolitici genoemd in de PanamaPapers, onder wie minister van Financiën Bjarni Benediktsson, aldus De Tijd en MO*, die samen met Le Soir en Knack het Belgische luik van de PanamaPapers onderzochten. (Belga)