‘Iedereen gruwelt van beelden Syrië, maar geen actie’

Annelies Van Erp
Annelies Van Erp Medewerker van ngo Memisa

De hele wereld reageert geschokt op de beelden uit Syrië, maar actie blijft voorlopig uit. De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties is in spoedberaad bijeen gekomen, maar reageert ‘lamentabel’, stelt Willy Claes.

Het spoedberaad van de Verenigde Naties over de mogelijke gifgasaanval in Syrië leverde niet veel op. De Verenigde Naties eisen dat hun experts onmiddellijk toegang krijgen tot het Syrische gebied waar het leger waarschijnlijk gifgas heeft ingezet. Maar een militaire interventie zoals bijvoorbeeld in Libië komt er niet.

“De reactie van de VN is lamentabel”, verwoordt gewezen secretaris-generaal van de NAVO Willy Claes het in Terzake. Dat er zelfs geen algemene verklaring is gekomen, vindt hij “allesbehalve briljant.”

Claes wil geen uitspraken doen over wie verantwoordelijk is, maar vindt wel dat er zo snel mogelijk experts ter plaatsen moeten gaan om te oordelen wie er schuldig is, zodat de “verantwoordelijken kunnen worden vervolgd met alle mogelijke middelen.”

China en Rusland liggen dwars

Momenteel is er een VN-ploeg aanwezig in Syrië om eerdere berichten over het gebruik van chemische wapens te onderzoeken. Om de aanval van deze week te analyseren, is echter een officieel verzoek van de Verenigde Naties nodig, en instemming van de Syrische regering. Een oproep tot een dergelijk onderzoek werd in de VN-Veiligheidsraad geblokkeerd door Rusland en China, twee bondgenoten van de Syrische president Bashar Assad.

Nochtans liet Rusland weten dat Assad bereid is om mee te werken aan een onderzoek van de VN. Maar Claes ziet daarin niet meteen een oplossing. “Ik heb niet veel vertrouwen in de diplomatie van Poetin.”

‘We zijn het beu om te praten, we willen actie’

Voor Yahika Hakomme, een Syriër en politiek activist die in ons land verblijft, is het duidelijk wie verantwoordelijk is voor de vele doden: Assad. Hakomme is ontzettend verontwaardigd over het lakse optreden van de internationale gemeenschap. “We zijn het beu om te praten, we willen actie”, vertelt hij in Terzake.

Ondertussen houdt de Syrische regering vol niet achter de aanslagen te zitten. “Het zou politieke zelfmoord zijn om net nu chemische wapens in te zetten tegen rebellen” , zei een anonieme Syrische veiligheidsfunctionaris in Damascus tegen de Arabische nieuwszender al-Jazeera.

Partner Content