Hongaarse premier wil referendum over omstreden LGBT-wet houden

Protesten bij het parlementsgebouw in de Hongaarse hoofdstad Boedapest tegen de veelbesproken 'antihomowet' (archiefbeeld 8 juli). © Getty Images

De Hongaarse premier Viktor Orban gaat een referendum organiseren over de veelbesproken ‘antihomowet’ in zijn land. Dat heeft de conservatieve regeringsleider woensdag aangekondigd in een video op zijn Facebookpagina.

‘Brussel heeft de voorbije weken duidelijk de aanval gelanceerd op Hongarije’, zo verklaarde Orban. Hij doelde daarmee op de inbreukprocedure die de Europese Commissie is gestart naar aanleiding van de Hongaarse wet die minderjarigen toegang verbiedt tot content over homoseksualiteit en geslachtsveranderingen.

‘Wet is discriminerend’

De Commissie lanceerde de inbreukprocedure vorige donderdag. Ze geeft de Hongaarse regering twee maanden de tijd om een antwoord in te dienen. Volgens de Commissie is de wet discriminerend en schendt ze de Europese wetgeving ook op verscheidene andere punten. Voorzitter Ursula von der Leyen noemde de tekst ‘een schande’. Ze kreeg bijval van het merendeel van de lidstaten.

Orban zelf argumenteert dat de wet tot de nationale bevoegdheid behoort en dat zijn regering enkel wil verzekeren dat ouders de zeggenschap behouden over de seksuele opvoeding van hun kinderen. Met het referendum wil de populistische premier, die over een ruime meerderheid in het parlement beschikt, de kiezers achter zich scharen in zijn nieuwe confrontatie met Brussel. Een datum is nog niet bekend.

Partner Content