Honderden overlijdens in VS en Canada mogelijk gelinkt aan hittegolf

Een bord geeft de temperatuur in Seattle aan. 109 Fahrenheit is 42,8 graden Celsius. 28 juni 2021 © Reuters

Sinds vrijdag zijn in de Canadese staat British Columbia al 486 mensen plots overleden, meldt een wetsdokter. En in Multnomah County in de Amerikaanse staat Oregon stierven sinds vrijdag al 45 mensen. De overlijdens zijn mogelijk gelinkt aan de hittegolf die de regio teistert.

De lokale autoriteiten in Oregon spreken van een ongewone toename van het aantal sterfgevallen in de regio. De personen zijn waarschijnlijk overleden aan de gevolgen van oververhitting. In British Columbia ligt het aantal overlijdens 195 procent hoger dan normaal en de autoriteiten gaan ervan uit dat de sterke stijging met de extreme hitte samenhangt.

In de Amerikaanse en Canadese staten langs de westkust was het de afgelopen dagen extreem heet. In Portland, de grootste stad van Oregon, steeg het kwik maandag tot 46,1 graden. Het plaatsje Lytton, ongeveer 200 kilometer ten noorden van het Canadese Vancouver, spande dinsdag met 49,5 graden de kroon. Dat is de hoogste temperatuur ooit in Canada gemeten.

In de getroffen regio’s worden centra ingericht waar mensen in de airconditioning kunnen schuilen voor de hitte. De autoriteiten vragen iedereen om voorzorgsmaatregelen te nemen en extra aandacht te hebben voor kwetsbare personen.

Dankzij een zeebries vanaf de Stille Oceaan wordt het iets koeler. Er worden temperaturen van rond de 32 graden verwacht voor de rest van de week, nog steeds warm voor de tijd van het jaar, maar niet meer zo extreem heet.

Experts stellen dat de hittegolven niet direct aan klimaatverandering zijn toe te schrijven. Wel ligt het voor de hand dat de wereldwijd stijgende temperaturen de komende tijd tot een toename van ongebruikelijke weerpatronen zullen leiden.

Partner Content