Honderden kinderen gedood in turbulent Irak

© Reuters

Volgens de Verenigde Natieskwamen bijna 250 kinderen om in de strijd tussen de islamitische militanten van IS en de Iraakse overheidstroepen. ‘Kinderen zitten klem in een een oorlog die steeds gewelddadiger wordt’, zegt Tirana Hassan, onderzoekster bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch.

Alleen al in juni vielen volgens de Verenigde Naties (VN) 1.500 doden bij de strijd tussen islamitische militanten en Iraakse overheidstroepen. Kinderen worden daarbij niet ontzien.

Een ambulance stopt in de Noord-Iraakse stad Kirkuk. Mensen haasten zich er naartoe om te helpen. Zes kinderen, in de leeftijd van een paar maanden tot 11 jaar oud, komen gewond uit de auto. Ze zijn geraakt bij een luchtaanval in de nabijgelegen stad Tuz Khurmatu.

‘De situatie is ernstig’, zegt Tirana Hassan, onderzoekster bij mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW) als ze zich de scene die zich voor haar ogen afspeelde tijdens een recente reis naar Kirkuk, weer voor de geest haalt. ‘Gezinnen met kinderen zitten klem in een een oorlog die steeds gewelddadiger wordt en betalen daar de prijs voor.’

‘In alle conflictgebieden stijgt het aantal kinderen dat slachtoffer wordt van willekeurige of systematische bombardementen door gewapende groepen en vuur van overheden’, stelt de VN-missie voor Irak UNAMI. Activisten melden dat er ook kinderen zijn gedood bij luchtaanvallen van de regering op strijders van de Islamitische Staat van Irak en de Levant (ISIS).

Irak is momenteel een van de gevaarlijkste plaatsen op aarde voor kinderen. Volgens UNAMI is er sprake van ‘systematisch en ongehoord’ geweld tegen kinderen door ISIS, inclusief seksueel geweld, moord, fysiek geweld en gedwongen rekrutering.

Kindsoldaten

In de afgelopen tien jaar hadden kinderen het al moeilijk in Irak. Vorig jaar werden meer dan 7.800 burgers gedood, het hoogste aantal sinds de VN in 2008 begonnen met het tellen van burgerslachtoffers in het land. Onder deze slachtoffers bevonden zich 248 kinderen. De doden vielen als gevolg van de strijd van de Islamitische Staat en Al Qaeda, staat in een VN-rapport. De Iraakse regering stelt dat er nog meer slachtoffers zijn gevallen. Zij spreekt over 335 gedode kinderen en 1.300 gewonden.

Begin juli waren 1,2 miljoen Iraki’s hun huizen ontvlucht vanwege het geweld. ‘Grote groepen kinderen hebben hulp nodig’, zegt Alec Wargo van het bureau van de de speciale VN-vertegenwoordiger voor Kinderen en Gewapende Conflicten. Hij voegt eraan toe dat er verhalen gaan over door opstandelingen en gewapende groepen gerekruteerde kinderen die zijn omgekomen of gewond zijn geraakt in de strijd.

Hoewel er nog geen officieel rapport is uitgebracht over de situatie van kinderen in de gebieden die zijn ingenomen door ISIS, ‘ziet de situatie er niet goed uit’, zegt Wargo. En in de regio’s die onder controle van de regering staan, zeggen de VN zich zorgen te maken over het gebrek aan aandacht voor de impact die het conflict heeft op kinderen.

Er zijn geen officiële cijfers over het aantal kinderen dat als soldaat gerekruteerd is, zegt UNAMI. Wel heeft de VN-organisatie berichten ontvangen over kinderen die door alle partijen in het conflict ingezet zouden worden, ook door troepen gelieerd aan de overheid. Ze zijn gebruikt als informant, in sommige gevallen om zelfmoordaanslagen te plegen, om checkpoints te bemannen en om te vechten. (IPS/CN)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content